Nagrada Grada Zagreba dodijeljena Matku Meštroviću

Danas su u Staroj gradskoj vijećnici svečano dodijeljena javna priznanja Grada Zagreba, a među nagrađenima je i dr. sc. MATKO MEŠTROVIĆ, povjesničar umjetnosti, znanstvenik i teoretičar, čovjek koji je ostavio iznimno snažan trag u razvoju teorijskog diskursa o dizajnu te u zagovaranju i promociji dizajna. Nagradu je dobio upravo na prijedlog Hrvatskog dizajnerskog društva, uz podršku Ekonomskog instituta u Zagrebu, ustanove u kojoj je proveo dio svog radnog vijeka. Podsjetimo, HDD je prije nekoliko godina realizirao i izložbu posvećenu Meštrovićevom djelovanju, kao i publikaciju “Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn”, a 2018. dodijeljena mu je i Nagrada HDD-a za životno djelo.

Fotografija na naslovnici, detalj s knjige Svijet svijesti i zavisnosti, Matko Meštrović, August Cesarec, Zagreb, 1983.

Iz obrazloženja nagrade:
Matko Meštrović svojim je plodnim javnim djelovanjem tijekom gotovo sedam desetljeća ostavio dubok trag na područjima kulture, umjetnosti, medija i znanosti. Na intelektualnom polju rijetki su pojedinci s tako širokim interesima, temeljnom konzistentnošću pristupa, zauzetošću za opće dobro i prevladavanje odnosa dominacije. U užem smislu, nezaobilazan je začetnik teorije neoavangardne umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj i šire, koji je svoje ideje širio i prenosio u kulturnu, umjetničku i medijsku praksu svoga vremena. Nije autor kojeg možemo povezati s ijednim konkretnim dizajnerskim djelom, nije grafički niti industrijski dizajner u užem smislu. Ipak, riječ je o osobi i stručnjaku koji je iznimno važan za afirmaciju discipline i razvoj diskursa o dizajnu u našoj sredini.

Njegovi radovi uključuju velik broj tekstova, kritika, eseja, znanstvenih i popularnih članaka te desetak autorskih knjiga i obuhvaćaju interdisciplinarnu kritičku teoriju, kritiku umjetnosti, teoriju dizajna i kritičko-teorijsko promišljanje tehnologije i medija te dvije zbirke pjesama. Glavna djela uključuju: Od pojedinačnog općem (1967.), Obrisi bez obrasca (1978.), Teorija dizajna i problemi okoline (1980.), Svijet, svijest i zavisnost (1983.), Roba i sloboda (1995.), Vrijeme zbilje (2002.), Prema novom usmjerenju (2011.).

 

Matko Meštrović sa Slavkom Pavić, nakon dodjele nagrada

Matko Meštrović sa Slavkom Pavić, nakon dodjele nagrada

 

O Matku Meštroviću ekstenzivno smo pisali više puta, za one koji se žele upoznati s njegovim radom preporučujemo tekst Dejana Kršića, Marka Goluba i Ore Mušćet objavljen u tri dijela povodom izložbe Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn održane u HDD galeriji 2020. godine.

Kontinuirana istraživanja Matka Meštrovića ● I. dio: kritika, Nove tendencije, Gorgona

Kontinuirana istraživanja Matka Meštrovića ● II. dio: CIO, ICOGRADA, RTZ

Kontinuirana istraživanja Matka Meštrovića ● III. dio: Od teorije dizajna do problema okoline, Studij dizajna, hrvatska kruna

Još jedan tekst koji smo objavili posvećen je specifično važnosti Meštrovićevog rada u kontekstu arhitekture, a potpisuje ga Maroje Mrduljaš:

Bilješke o odnosu Matka Meštrovića i arhitekture

Napokon, prije nekoliko godina objavljena je i knjižica Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn o kojoj više možete pročitati ovdje. Čestitamo Matku Meštroviću na ovoj prestižnoj nagradi, kojom mu je odano i priznanje za njegov doprinos razvoju dizajna, ali i za izniman životni i profesionalni put u kojem se odlučno opredijelio za interdisciplinarnost i za beskompromisno bavljenje ključnim pitanjima i problemima našeg vremena.