KNJIGE U AKCIJI! Pop-up knjižara u Orisu na Plan D.konferenciji

naslovna knjige

U četvrtak i petak od 16 do 21 sat, u sklopu PLAN D.konferencije u predvorju ORISA – KUĆE ARHITEKTURE i ove godine otvaramo našu malu POP-UP KNJIŽARU u kojoj možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, Umjetničke organizacije OAZA, DVK UMAS, i drugih. Najvažniji novitet je svakako knjiga “Mirko Ilić – Dizajnerska povijest svijeta” koja stiže friško iz tiskare, ali tu su i knjige o Borisu Ljubičiću, Daliboru Martinisu, Vanji Cuculiću, Stanislavu Habjanu, Pregledi hrvatskog dizajna, slavni Fragmenti dizajnerske povijesti i mnoga druga izdanja! Više u nastavku!

Najnovije izdanje, knjigu Mirko Ilić – Dizajnerska povijest svijeta, prvi put prodajemo upravo u pop-up knjižari Plan D.konferencije drugi dan konferencije, od petka 24.9., uoči javnog razgovora sa samim Ilićem. Knjiga nije na popustu, ali cijena ovog jedinstvenog izdanja je samo 75 kn! Na popustu su recentna izdanja, uključujući svježe objavljenu knjige o Matku Meštroviću, Novoj Evropi i Stanislavu Habjanu, tu su i monografska izdanja posvećena Daliboru MartinisuDavoru Grunwaldu, Vanji Cuculiću i Željku Borčiću, neizostavna mala crna knjižica Damira Gamulina Gambe, pregled vizualnih identiteta Borisa Ljubičića, a manje eksponirane publikacije, pojedine festivalske i izložbene kataloge prodajemo najpovoljnije.

Cijene se kreću između 125 kn za najskuplje i najopsežnije knjige i 10 kn za skromne ali beskrajno vrijedne sitnice. Nemamo prostora za sve pobrojati pa u nastavku razgledajte manji izbor onog što nudimo – za ostalo je najbolje da navratite u Oris – kuću arhitekture u četvrtak i petak od 16 do 21 sat!

 

Mirko Ilić Dizajnerska povijest naslovnica

Mirko Ilić – Dizajnerska povijest svijeta / The Designer’s History of the World (NOVO!)

● 75 kn

[napomena: dostupno od petka u 16 sati u Orisu] Ova knjiga je panoramski prikaz rada grafičkog dizajnera Mirka Ilića u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od početka njegove karijere sredinom 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo. Knjiga konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi. Redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki vizual je mogući putokaz za nešto drugo. Novo izdanje, dvojezično hrvatsko-engleski, 104 stranice, cijena 75 kn.

 

pregled hrvatskog dizajna 1920 _ foto - m dzakic (1)

 

Pregled hrvatskog dizajna 1920

250 kn ● 125 kn

Pregled hrvatskog dizajna reprezentativno je popratno izdanje s 480 stranica teksta i reprodukcija, koje služi ne samo kao katalog izložbe nego i temeljni dokument o tekućoj produkciji hrvatskog dizajna. Osim kataloškog dijela koji sadrži ne samo fotografije nego i kratke tekstove o svakom radu, publikacija sadrži i intervjue sa žiratorima i priloge koji govore o stanju hrvatskog dizajna danas. Posljednji dio knjige sadrži i detaljan pregled aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u protekle dvije godine te kazalo. Originalna cijena knjige je 250 kn, s popustom 125 kn.

 

P1740162

Fragmenti dizajnerske povijesti – Dokumenti Vol 1 

180 kn ● 120 kn

Knjiga na 390 stranica okuplja tekstove, grafičke i fotografske materijale i drugu dokumentaciju prikupljenu od 2009. do 2018. godine putem niza izložbi i istraživanja posvećenih dizajnerskom nasljeđu, bitnim fenomenima iz povijesti i suvremenosti hrvatskog dizajna, individualnim dizajnerskim opusima itd. U knjigu su uključeni tekstovi sljedećih autora: Marko Golub, Dejan Kršić, Maroje Mrduljaš, Koraljka Vlajo, Alira Hrabar Oremović, Lana Cavar & Narcisa Vukojević, Goran Martin Štimac, Željko Luketić, Ivana Borovnjak, Vanja Brdar Mustapić, Darko Fritz, Ana Marija Habjan, Goran Ivanović, Antonio Karača, Bojan Krištofić, Zrinka Kuić, Igor Lah, Ivana Mance, Ivica Mitrović, Ana Radovanović, Sven Sorić, Lea Vene. Originalna cijena knjige je 180 kn, ovom prilikom možete je kupiti za 120 kn.

 

praksa teorije _ foto - monika dzakic (1)

Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn

70 kn ● 50 kn

Knjiga Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn posvećena je teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do današnjih dana te je svojevrsni portret čovjeka koji je svojim radom snažno utjecao na naše današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i razumijevanje njegove, ali i naše, relacije s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo. Redovna cijena knjige na 64 stranice u boji, u mekim koricama, je 70 kn, a ovom prilikom možete je nabaviti za 50 kn.

 

P1760653 (Custom)

Logo protiv kaosa: identitetski dizajn Borisa Ljubičića

120 kn ● 50 kn

Monografsko izdanje, 164 stranice na hrvatskom i engleskom, posvećeno dizajnerskom radu Borisa Ljubičića u području vizualnih identiteta, znakova i logotipa tvrtki, institucija, organizacija, brendova i proizvoda. Osim teksta koji obrađuje taj segment njegovog opusa, knjiga sadrži i analizu dvadesetak najvažnijih primjera, još jedan tekst o projektu vizualnog identiteta Republike Hrvatske, ekstenzivan intervju s dizajnerom na istu temu te kataloški prikaz oko 250 znakova i logotipa nastalih od kraja 60-ih godina do danas. Knjiga je objavljena zahvaljujući donaciji Zaklade Adris. Originalna cijena knjige je 120 kn, akcijska cijena 50 kn.

 

unpublished - habjan - foto _ monika dzakic (7)

Stanislav Habjan: Neobjavljeno 1983 – 2023.

99 kn ● 50 kn 

Knjiga Neobjavljeno 1983 – 2023. grafičkog dizajnera, umjetnika i pisca Stanislava Habjana na jednom mjestu okuplja grafičke radove, većinom plakate, koji se odnose na razdoblje od početka njegovog autorskog djelovanja s projekcijom u budućnost, do navedene 2023. godine, bilježeći značajne stvarne i fikcijske trenutke i situacije iz različitih perioda Habjanove karijere, kao svojevrsni alternativni presjek njegovog umjetničkog i dizajnerskog djelovanja. Meki uvez s kutijom, 120 stranica s uvodnim tekstom, ekstenzivnim intervjuom i mnoštvom kratkih tekstova i komentara samog autora. Redovna cijena knjige je 99 kn, a promotivna cijena je 50 kn.

 

NEP nova evropa

NEP Nova Evropa: Die Mechanische Malerei 1982 – 1992 – 2020

99 kn ● 75 kn 

Knjiga o intermedijskom projektu i kolektivu Nova Evropa (Dejan Kršić, Jane Štravs, Gordana Brzović) koji je od ranih 1980-ih do početka 1990-ih djelovao na presjeku grafičkog dizajna, medijske umjetnosti, teorije, izdavaštva, eksperimentalne glazbe i videa. Izložba uključuje produkte NEP-a: fanzine, xerox grafike, kolaže, plakate, fotografije, video i grafički dizajn (časopis Quorum, glazbena izdanja LET 3, Rijeka-Paris-Texas) itd. koja na 108 stranica daje pregled svih glavnih aktivnosti ovog intermedijskog kolektiva od 1980-ih do danas. Knjigu, koja u redovnoj prodaji košta 99 kuna, moći ćete nabaviti po sniženoj cijeni od 75 kn.

 

 

dalibor martinis _ foto - monika dzakic (1)

Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990.

99 kn ● 75 kn 

 

Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova. Redovna cijena knjige je 99 kn, ovom prilikom prodajemo je za 75 kn.

 

cuculic - drama _ foto - monika dzakic (2)

Vanja Cuculić – Drama

● 75 kn 

Knjiga Vanja Cuculić – Drama monografsko je izdanje koje daje potpuni pregled 15 godina rada Vanje Cuculića za Gradsko dramsko kazalište Gavella u Zagrebu, koji je rezultirao jednim od najkonzistentnijih i najsnažnijih plakatnih opusa kod nas uopće. Na 132 stranice u boji prikazana je većina plakata dizajniranih za GDK Gavella od 2005. do 2019. godine, uz ekstenzivan uvodni tekst Marka Goluba na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

P1640091 (Custom) mailchimp

Dizajnom, izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina 

90 kn ● 50 kn

Knjiga Dizajnom, izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina na 116 stranica predstavlja osamnaest odabranih dizajnerskih projekata Damira Gamulina, kako onih nastalih u suautorstvu ili u suradnji s drugim autorima, tako i samostalnih. Knjiga tako obuhvaća projekte prostorne tematike, vizualne identitete, plakate, oblikovanje knjiga itd. Originalna cijena 90 kn, akcijska cijena 50 kn.

 

 

P1770081 (Custom) mailchimp

Davor Grünwald – Industrijski dizajn 

100 kn ● 50 kn

Knjiga predstavlja pregled dizajnerskog djelovanja Davora Grünwalda od kasnih šezdesetih do sredine sedamdesetih u Hrvatskoj te od 1976. do danas u Kanadi i uključuje sve najvažnije projekte ovog autora u više od 40 godina njegove karijere, kao i osvrt na kontekst u kojem je djelovao. Na ukupno 100 stranica teksta ilustriranog brojnim fotografijama, knjiga donosi veliki uvodni tekst Marka Goluba i Koraljke Vlajo, kao i ekstenzivan intervju istih autora sa samim dizajnerom koji daje uvid u sve aspekte njegovog autorskog djelovanja od školovanja sredinom 60-ih, sve do danas. Originalna cijena 100 kn, akcijska cijena 50 kn.

 

pregled hrvatskog dizajna igepa

Pregledi hrvatskog dizajna 1516 i 1718

250 kn ● 75 kn

Knjige daju uvid u najbolje od hrvatske dizajnerske produkcije u dva dvogodišnja perioda. Osim kataloškog dijela, sadrže niz uvodnih tekstova o stanju hrvatskog dizajna, intervjue i slično. Bijenalne publikacije iz 2016 i 2018. godine su na akciji 75 kn.

 

 

P1770084 (Custom) mailchimp

Pregledi hrvatskog dizajna 03, 040506, 0708, 0910, 1112 & 1314 

250 kn ● 20 kn

Knjige daju uvid u najbolje od hrvatske dizajnerske produkcije u dva dvogodišnja perioda. Osim kataloškog dijela, sadrže niz uvodnih tekstova o stanju hrvatskog dizajna, intervjue i slično. Bijenalne publikacije iz 2016 i 2018. godine su na akciji 20 kn.