Javni poziv za predlaganje kustoske koncepcije hrvatskog nastupa na Londonskom bijenalu dizajna 2016.

london design biennale 1

Hrvatsko dizajnersko društvo objavljuje Javni poziv za kustosku koncepciju hrvatskog izložbenog nastupa na prvom Londonskom bijenalu dizajna 2016. Nacionalni izložbeni nastup, kojeg organiziraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i HDD održat će se u sklopu inauguralnog izdanja London Design Biennalea u prostoru Somerset Housea, od 7. do 27. rujna 2016. Kandidature se primaju do 7. 12. 2015!

Tema prvog bijenala, manifestacije koja ima ambiciju postati najreprezentativnijim europskim izložbenim događanjem, je „Utopia by Design“, a predviđa se da će svoje instalacije i izložbe predstaviti 40-ak zemalja. U 2016. godini navršit će se 500 godina od prvog izdanja djela „Utopia“ (1516.) Thomasa Morea, a tim povodom sudionici LBD pozvani su da preispitaju povijest utopijske ideje te da se pozabave nekim od temeljnih pitanja današnjeg čovječanstva, predlažući rješenja koja koriste dizajn u smislu poticanja javne rasprave, ali i katalizatora stvarnih promjena.

Kustos / kustosica za hrvatski nastup na Bijenalu bit će izabran temeljem Javnog poziva. O njegovom izboru odlučivat će Ocjenjivački sud sastavljen od predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva, Ministarstva kulture i zaklade Hrvatska kuća. Sadržajem kustoske koncepcije će se u konačnici definirati troškovnik nastupa na LDB 2016.

London Design Biennale održat će se od 7. 9. do 27. 9. 2016. na lokaciji Somerset House. Upravno i izvršno tijelo London Design Biennala čine: John Sorrell, predsjednik, Christopher Turner, direktor i Ben Evans, izvršni direktor.

Na web-stranicama Bijenala nalazi se tematski tekst koji definira okvir izložbe.

Hrvatsko dizajnersko društvo ovim putem raspisuje ovaj poziv s ciljem dobivanja što kvalitetnije prezentacije Hrvatske na LDB. Javnim pozivom obuhvaćen je širok spektar praksi i promišljanja na području dizajna.

Izložba će biti postavljena u prostoru Somerset Housea, na površini od 35m2. Detaljan tehnički opis izložbenog prostora bit će dostupan naknadno.

 

more-map-utopia-1518

 

Osnovni uvjeti kandidature

– Kandidaturu za kustosa/icu ili kustoski tim mogu istaknuti hrvatski i strani državljani, uz priloženu biografiju

– Kandidati moraju imati iskustvo i stručnost u području suvremene dizajnerske prakse, te iskustvo u upravljanju manifestacijama međunarodnog značaja

– Kandidati trebaju dobro poznavati engleski jezik

– Kandidature mogu biti istaknute isključivo u vlastito ime ili u ime tima

– Kandidatura treba sadržavati prijedlog koncepcije izložbe u kojoj je nužno objašnjena povezanost prijedloga s tematskim okvirom Bijenala.

 

Dokumentacija potrebna za kandidaturu

 • Životopis/e prijavitelja
 • Opis prijedloga koji sadrži tekstualnu i vizualnu dokumentaciju koncepcije
 1. Opis koncepta
 2. Odnos predloženog koncepta i teme Bijenala
 3. Suglasnost o sudjelovanju svih uključenih autora projekta (ukoliko koncepcija obuhvaća više autora)
 4. Osnovni tehnički parametri (multimedija, instalacija, postav izložbe, transport)
 5. Vizualna dokumentacija koncepcije
 6. Procjena produkcijskih troškova nastupa po sljedećim stavkama:

−   autorski honorari

−   troškovi kustosa/ice ili kustoskog tima i suradnika (putni troškovi,    smještaj, telefoni isl.)

−   troškovi produkcije

−   ekspertne usluge (informatika, multimedija)

−   transport, montaža, demontaža

−   tiskani materijali

−   PR materijali

 

Kandidature se predaju u pisanom obliku, preporučenom poštom ili izravno tajništvu Hrvatskog dizajnerskog društva (Boškovićeva 18, 10000 Zagreb). Ukoliko se šalju preporučenom poštom, kandidati su o predanoj kandidaturi obavezni obavijestiti Hrvatsko dizajnersko društvo putem elektronske pošte na mail adresu hdd@dizajn.hr

Kandidature s nepotpunom dokumentacijom kao i one koja ne stignu do navedenog roka neće biti razmatrane.

 

Plan aktivnosti

 • Javni poziv otvoren je objavom na web stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva
 • Rok predaje kandidature: 7.12.2015.
 • Objava rezultata: 11.12.2015. na web stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva www.dizajn.hr i Ministarstva kulture http://www.min-kulture.hr/

 

Ocjenjivački sud i donošenje odluka

O kandidaturi za kustosku koncepcije (kustosa/icu ili kustoski tim) hrvatskog nastupa na 1. London Design Biennalu 2016. odlučit će, vrednovanjem cjelovite prijavljene kandidature, Ocjenjivački sud u sastavu:

Martina Borovac Pečarević, Ministarstvo kulture
Dejan Kršić, Hrvatsko dizajnersko društvo
Ivica Mitrović, Hrvatsko dizajnersko društvo
Nevena Tudor Perković, Ministarstvo kulture
Silvio Vujičić, Hrvatsko dizajnersko društvo