Izložba STUDIO PERMANENT – Slučaj slojevitih identiteta u suvremenoj kulturi Kosova (9.2. – 23.2.2024.)

U petak 09. veljače u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba “Studio Permanent” podnaslova “Slučaj slojevitih identiteta u suvremenoj kulturi Kosova”, koja ujedno predstavlja i prvo gostovanje kosovske dizajnerske produkcije u Zagrebu. Izložba nas poznaje s bogatom produkcijom publikacija, plakata i hibridnih formi nastalih za kulturne institucije, nezavisne organizacije, umjetničke manifestacije i autore s područja najmlađe post-jugoslavenske republike. Kustos izložbe je Sven Sorić.

Iz teksta Svena Sorića:
U bogatoj vrevi Prištine, glavnog grada s najmlađom populacijom u Europi, na kulturnoj sceni koju ustrajno podržavaju zapadne diplomacije, zadnjih godina dolazi liberalizacije i dijaloga usmjerenog na teme identiteta, položaja rodnih, nacionalnih i seksualnih manjina u kosovskom društvu — val liberalizacije jako neočekivan i atipičan za mlade balkanske demokracije koje inače pokušavaju dokazati dugotrajnost svoje tradicije i pravovjernosti.

 

Na takvu scenu 2018. formalno stupa i Permanent, prištinski studio za grafički dizajn kojeg osniva Nita Salihu Hoxa, dizajnerica srednje generacije s bogatim agencijskim iskustvom, koja oko sebe skuplja pretežno ženski tim suradnica na polju dizajna i ilustracije.

 

 

Formalno ih odlikuje čisti pristup s primarnim naglaskom na pomno birane tipografije koje na meta-nivou redovito prate sadržaj, naglašeno korištenje jedne dominantne boje, snažno korištenje autorske ilustracije i kolaža, a sve uz povremeno  i odmjereno dekonstruiranje vizualne kompozicije i dizajnerske hijerarhije. Izbor pisama prati suvremenu produkciju, njihovo korištenje je pismeno i besprijekorno, u tekućem tekstu utilitarno, dok se dramatičnost i vizualna naracija postiže pažljivim grafičkim tretmanom gradiva koje se obrađuje.

 

 

Produkcija studija Permanent gotovo je isključivo u sferi kulture, tako da od njihovog formiranja možemo pratiti dizajn za dva kosovska nastupa na Bijenalu arhitekture u Veneciji, prištinski Pride, Program rodnih studija Sveučilišta u Prištini, projekt Usmene povijesti pri Nacionalnoj galeriji Kosova, Autostrada Biennale, nekolicinu izložbi u galeriji Ministarstva kulture Kosova, publikacije izdane u sklopu Manifeste, knjige i kataloge za umjetnike poput Albana Muje i Dritona Selmanija, kao i za povijesno-identitetske teme poput knjige o štrajku rudara ili okončavanju krvnih osveta.

 

 

Intenzivan rad na različitim temama, često na tri jezika, u različitim mjerilima i medijima čine studio Permanent jednim od najuzbudljivijih recentnih dizajnerskih produkcija na području bivše Jugoslavije.