HDD na INTERLIBERU! Knjige o dizajnu i vizualnoj kulturi na najvećem sajmu knjiga

knjige interliber 2023 web

I ove godine smo na Interliberu! Hrvatsko dizajnersko društvo na zajedničkom štandu s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske predstavlja svoja izdanja o dizajnu i vizualnoj kulturi od 7. do 12. studenog na najvećem hrvatskom sajmu knjiga. Izdvojili smo tridesetak naslova, uključujući i najrecentnija izdanja: “Fragmenti dizajnerske povijesti Vol 2”, “Smetnje u prijemu slike – Transferi fotografije u dizajnu”, knjige o Nedeljku Dragiću, Mirku Iliću, Stanislavu Habjanu i Matku Meštroviću, biblija tipografije Roberta Bringhursta, serija Pregleda hrvatskog dizajna i mnoge druge atraktivne i cijenom pristupačne publikacije. Nalazimo se u Paviljonu 7a, odmah desno od glavnog ulaza u Velesajam – vidimo se na Interliberu!

Dio knjiga iz ponude pogledajte u nastavku. Cijene većine izdanja su snižene osim knjiga objavljenih u proteklih 12 mjeseci, izdanja DVK UMAS te onih čije su nam zalihe pri kraju. Neki naslovi nude se po cijeni od 3 do 7 €. Cijelu ponudu pronaći ćete na Interliberu, a ako niste u mogućnosti doći, samo za vrijeme trajanja sajma možete ih naručiti i online.

fragmenti 2 - (6)

 

Fragmenti dizajnerske povijesti, 2. dio

25 € 20 €

email narudžba (HDD)

Knjiga Fragmenti dizajnerske povijesti: Dokumenti, 2. dio, autora i urednika Marka Goluba, kroz pet tematskih poglavlja daje kritički uvid na niz intrigantnih tema dizajna i vizualne kulture iz 20. i 21. stoljeća, od pojedinačnih dizajnerskih opusa Mihajla Arsovskog, Mirka Ilića, Borisa Ljubičića ili Slave Antoljak, aktivnosti Studija za industrijsko oblikovanje 1950-ih, preko tema feminističkih ženskih časopisa, dizajna za nezavisnu kulturu, intermedijalnih autora i projekata te različitih oblika dizajnerskog aktivizma, do pitanja koja nam postavljaju nove spekulativne dizajnerske prakse. Riječ je o nastavku knjige Fragmenti dizajnerske povijesti objavljene prije tri godine, a obje su rezultat kontinuiranih aktivnosti istraživanja hrvatskog dizajnerskog nasljeđa 20. i 21. stoljeća provođenih putem programa HDD galerije u različitim njegovim programskim linijama. Knjigu, s 320 stranica tekstualnih priloga i reprodukcija, ćete samo ovom prilikom moći nabaviti po sniženoj cijeni od 20 €.

 

smetnje u prijemu slike lores

 

Smetnje u prijemu slike – Transferi fotografije u grafičkom dizajnu 1960 – 1990 (NOVO!)

● 12 €

email narudžba (HDD)

Knjiga autora Dejana Kršića i Marka Goluba (s četiri različite naslovnice!) objavljena je povodom istoimene izložbe, a posvećena je odnosu fotografije i grafičkog dizajna u razdoblju od kasnih 1960-ih do kraja 1980-ih godina u Hrvatskoj te načinima kako čitanje tog odnosa produbljuje ne samo naše razumijevanje oba ova medija, nego i razumijevanje vizualne umjetnosti, medijske i popularne kulture itd. u navedenom razdoblju. Knjiga uključuje radove, većinom plakate ali i časopise i knjige, dizajnera i umjetnika kao što su: Ivan Picelj, Mihajlo Arsovski, Boris Bućan, Boris Ljubičić, Mirko Ilić, Gorki Žuvela, Milan Vulpe, Željko Borčić, Dalibor Martinis, Goran Trbuljak, Sanja Iveković, Sanja Bachrach Krištofić, Greiner&Kropilak, uz fotografe kao što su Luka Mjeda, Ante Verzotti, Slobodan Tadić Tec, Željko Stojanović – Žika, Boris Cvjetanović, Mario Krištofić i brojni drugi.

knjiga ilic web

Mirko Ilić – Dizajnerska povijest svijeta / The Designer’s History of the World

● 9,95 €

email narudžba (HDD)

Ova knjiga je panoramski prikaz rada grafičkog dizajnera Mirka Ilića u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od početka njegove karijere sredinom 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo. Knjiga konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi. Redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki vizual je mogući putokaz za nešto drugo.

nedjeljko dragic - korice - foto m dzakic (3)

Nedeljko Dragić – Grafički dizajn i ilustracija

21,24 € ● 16 €

email narudžba (HDD)

Ova monografija na 208 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku po prvi put okuplja Dragićev rad u području grafičkog dizajna i ilustracije, a uključuje brojne plakate, naslovnice i ilustracije knjiga (Biblioteka Vjeverica, “Uh ta matematika”…), dizajn maskota (legendarni Zagi i niz drugih), te pregled najvažnijih reklamnih filmova i animiranih špica, a dodatni tekst Željka Serdarevića o Dragićevom asemičkom rukopisu daje uvid u njegov rad iz drugog, neočekivanog rakursa. 208 stranica, hrvatski i engleski.

 

tintor dragovic ilustratorski dijalog

Ilustratorski dijalog: Hana Tintor & Srđa Dragović (NOVO!)

● 5 €

email narudžba (HDD)

Publikacija je objavljena uz istoimenu izložbu koja se održala u HDD galeriji krajem prošle godine. Na izložbi su predstavljeni novi radovi dvoje istaknutih mladih ilustratora iz regije, Hane Tintor i Srđe Dragovića, koji su tijekom godine dana vodili zajednički crtački dnevnik. Dvoje kreativaca koji se nikad dotad nisu sreli, različitih crtačkih stilova, ali sličnog senzibiliteta, slali su jedno drugome svoje misli i ideje, i uzvraćali crtežima koji nam pokazuju kako tuđe riječi postaju zajedničke slike. Nakon zagrebačke premijere izložba je gostovala u Puli i Splitu.

 

ferlin i am alive

 

Matija & Mauricio Ferlin: But I am Alive

● 7 €

email narudžba (HDD)

Katalog istoimene izložbe Matije i Mauricija Ferlina kojom se Republika Hrvatska predstavila na 15. izdanju Praškog kvadrijenala scenogragije i scenskog prostora u lipnju 2023. Izložba je predstavila instalaciju koja se oslanja na njihovu višestruko nagrađivanu predstavu “Sad Sam Matthäus”. Kustosi izložbe su Ivan Marušić Klif i Igor Ružić, a izložbu u Pragu organizirali su Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto: Monika Džakić

 

Pregled hrvatskog dizajna 2122

35 € ● 25 €

email narudžba (HDD)

Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22 na 500 stranica uključuje sve radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 s reprodukcijama i opisima, ali ova knjiga predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu od više od 100 stranica uključuje tekstove i intervjue s domaćim i međunarodnim stručnjacima u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse. Među njima je i ekstenzivan tekst o dizajnerskoj praksi dobitnika Nagrade HDD-a za životno djelo Borisa Ljubičića, kao i razgovori s članovima međunarodnog ocjenjivačkog suda Izložbe: Ajdinom Bašićem, Robertom Čankom, Dariom Devićem, Kostasom Medugorcem, Natašom Njegovanović, Lukom Perićem, Cvetkom Požar i Zlatkom Salopek Radić. Posljednji dio publikacije daje detaljan pregled svih aktivnosti HDD-a u protekle dvije godine, odnosno u razdoblju između dva izdanja Pregleda hrvatskog dizajna. Najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova na izložbi. Osim grafičkih i fotografskih reprodukcija, svi radovi predstavljeni su i kratkim tekstovima koji objašnjavaju polazišta, ideje i proces realizacije projekata.

 

bringhurst small

Robert Bringhurst – Elementi tipografskog stila

23.89 € ● 19.11 € (popust vrijedi samo za studente!)

email narudžba (HDD)

Hrvatski prijevod jedne od najvažnijih, a svakako najutjecajnijih, suvremenih knjiga iz područja tipografije, kanadskog tipografa, pjesnika i prevoditelja Roberta Bringhursta Elements of Typographic Style. Knjiga je originalno objavljena 1992. i do danas je tiskana u nizu izdanja i nekoliko osuvremenjenih verzija. Ovo izdanje priređeno je prema originalnoj verziji 3.2 na engleskom jeziku.

 

Orsat Frankovic Stvaranje mjesta knjiga

Orsat Franković & Flomaster – Stvaranje mjesta / Creating a Place

● 7 €

email narudžba (HDD)

Knjiga na 92 stranice s opsežnim tekstom Marka Goluba na hrvatskom i engleskom jeziku, obuhvaća dizajnerske radove Orsata Frankovića nastale u proteklih dvadesetak godina – u rasponu od plakata, preko oblikovanja knjiga do ambalaže i poštanskih maraka – povezane tematskom crvenom niti odnosa grafičkog dizajna i stvarnih i imaginarnih mjesta, gradova, pejzaža, ideje doma, pripadnosti, bliskosti i distance.

 

Pregled hrvatskog dizajna 19/20 urednik: Marko Golub dizajn: Tina Ivezić

Pregled hrvatskog dizajna 19/20

33,18 € ● 15 €

email narudžba (HDD)

Pregled hrvatskog dizajna reprezentativno je popratno izdanje s 480 stranica teksta i reprodukcija, koje služi ne samo kao katalog izložbe nego i temeljni dokument o tekućoj produkciji hrvatskog dizajna. Osim kataloškog dijela koji sadrži ne samo fotografije nego i kratke tekstove o svakom radu, publikacija sadrži i intervjue sa žiratorima i priloge koji govore o stanju hrvatskog dizajna danas. Posljednji dio knjige sadrži i detaljan pregled aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u protekle dvije godine te kazalo.

praksa teorije _ foto - monika dzakic (8)

Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn

9,29 € 7 €

email narudžba (HDD)
Knjiga Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn posvećena je teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do današnjih dana te je svojevrsni portret čovjeka koji je svojim radom snažno utjecao na naše današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i razumijevanje njegove, ali i naše, relacije s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo.

 

fotografija: Monika Džakić

 

Stanislav Habjan: Neobjavljeno 1983 – 2023.

13,14 € ● 7 €

email narudžba (HDD)
Knjiga Neobjavljeno 1983 – 2023. grafičkog dizajnera, umjetnika i pisca Stanislava Habjana na jednom mjestu okuplja grafičke radove, većinom plakate, koji se odnose na razdoblje od početka njegovog autorskog djelovanja s projekcijom u budućnost, do navedene 2023. godine, bilježeći značajne stvarne i fikcijske trenutke i situacije iz različitih perioda Habjanove karijere, kao svojevrsni alternativni presjek njegovog umjetničkog i dizajnerskog djelovanja. Meki uvez s kutijom, 120 stranica s uvodnim tekstom, ekstenzivnim intervjuom i mnoštvom kratkih tekstova i komentara samog autora.

 

nova evropa - foto _ monika dzakic (4)

NEP Nova Evropa:
Die Mechanische Malerei 1982 – 1992 – 2020

13,14 eura ● 7 eura 

email narudžba (HDD)

Knjiga o intermedijskom projektu i kolektivu Nova Evropa (Dejan Kršić, Jane Štravs, Gordana Brzović) koji je od ranih 1980-ih do početka 1990-ih djelovao na presjeku grafičkog dizajna, medijske umjetnosti, teorije, izdavaštva, eksperimentalne glazbe i videa. Izložba uključuje produkte NEP-a: fanzine, xerox grafike, kolaže, plakate, fotografije, video i grafički dizajn (časopis Quorum, glazbena izdanja LET 3, Rijeka-Paris-Texas) itd. koja na 108 stranica daje pregled svih glavnih aktivnosti ovog intermedijskog kolektiva od 1980-ih do danas.

 

Marko Golub, Dejan Kršić, Dalibor Martinis: Dizajner pri radu / Designer at work 1970 - 1990

Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990.

13,14 eura ● 12 eura 

email narudžba (HDD)
Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova.

dizajnom izvan dizajna

Dizajnom, izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina

9,29 eura ● 7 eura

email narudžba (HDD)

Knjiga Dizajnom, izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina na 116 stranica predstavlja osamnaest odabranih dizajnerskih projekata Damira Gamulina, kako onih nastalih u suautorstvu ili u suradnji s drugim autorima, tako i samostalnih. Knjiga tako obuhvaća projekte prostorne tematike, vizualne identitete, plakate, oblikovanje knjiga itd.

 

Marko Golub, Logo protiv kaosa - Identitetski dizajn Borisa Ljubičića

Logo protiv kaosa: identitetski dizajn Borisa Ljubičića

15,93 eura ● 7 eura 

email narudžba (HDD)
Monografsko izdanje, 164 stranice na hrvatskom i engleskom, posvećeno dizajnerskom radu Borisa Ljubičića u području vizualnih identiteta, znakova i logotipa tvrtki, institucija, organizacija, brendova i proizvoda. Osim teksta koji obrađuje taj segment njegovog opusa, knjiga sadrži i analizu dvadesetak najvažnijih primjera, još jedan tekst o projektu vizualnog identiteta Republike Hrvatske, ekstenzivan intervju s dizajnerom na istu temu te kataloški prikaz oko 250 znakova i logotipa nastalih od kraja 60-ih godina do danas. Knjiga je objavljena zahvaljujući donaciji Zaklade Adris.

 

grunwald knjiga

Davor Grünwald – Industrijski dizajn

13,27 eura ● 7 eura 

 

email narudžba (HDD)

Knjiga predstavlja pregled dizajnerskog djelovanja Davora Grünwalda od kasnih šezdesetih do sredine sedamdesetih u Hrvatskoj te od 1976. do danas u Kanadi i uključuje sve najvažnije projekte ovog autora u više od 40 godina njegove karijere, kao i osvrt na kontekst u kojem je djelovao. Na ukupno 100 stranica teksta ilustriranog brojnim fotografijama, knjiga donosi veliki uvodni tekst Marka Goluba i Koraljke Vlajo, kao i ekstenzivan intervju istih autora sa samim dizajnerom koji daje uvid u sve aspekte njegovog autorskog djelovanja od školovanja sredinom 60-ih, sve do danas.

 

borcic-za-naslovnicu-900x600

Željko Borčić: Dizajn, umjetnost, fotografija

13,27 eura ● 7 eura 

email narudžba (HDD)

Knjiga Željko Borčić: Dizajn, umjetnost, fotografija autora Marka Goluba i Gorana Martina Štimca unutar malog formata, na 96 stranica, daje pregled najvažnijih radova ovog dizajnera, kontekstualiziran uvodnim tekstom i ekstenzivnim razgovorom sa samim Željkom Borčićem.

 

Pregledi hrvatskog dizajna 1516 i 1718

33,18 eura ● 10 eura (za svaku knjigu pojedinačno)

email narudžba (HDD)

Knjige daju uvid u najbolje od hrvatske dizajnerske produkcije u dva dvogodišnja perioda. Osim kataloškog dijela, sadrže niz uvodnih tekstova o stanju hrvatskog dizajna, intervjue i slično.

 

Pregledi hrvatskog dizajna 03, 040506, 0708, 0910, 1112 & 1314

13,27-25,22 eura ● 3 eura (svaki pojedini pregled)

email narudžba (HDD)

Knjige daju uvid u najbolje od hrvatske dizajnerske produkcije od 2003. do 2014. Osim kataloškog dijela, sadrže niz uvodnih tekstova o stanju hrvatskog dizajna, intervjue i slično.