Festival vizualne kulture KOMBO – predavanja, razgovori i radionice online od 2. do 5.12!

Novo izdanje Festivala vizualne kulture KOMBO, u organizaciji Udruge DVK studenata Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija splitskog UMAS-a, ove godine održat će se u cijelosti online putem platforme Zoom. U četiri dana, od 2. do 5. prosinca, održat će se dvije radionice te niz predavanja i razgovora u kojima sudjeluju, između ostalih: Armando Matijević, Miranda Veljačić, Ljubica Marčetić Marinović, Oaza, Hrvoje Živčić, Borut Vild, Ivan Dorotić, Ana Matić, Borut Vild, Tina Listeš, Bojana Božičić, Ana Mitrović te naš kustos i urednik Marko Golub.

KOMBO je festival vizualne kulture u kojem studenti Udruge DVK svojim radom i aktivnim djelovanjem žele ostvariti kvalitetno, vrijednosno usmjereno, održivo i primjenjivo pridonošenje bogatstvu kvalitete rada Umjetničke akademije u Splitu, kao i kulture grada Splita. FVK Kombo se organizira uspješno već treću godinu za redom. Projekti ovakvog tipa važni su pokušaji u bogaćenju kulturnih zbivanja u našem gradu. Program je zamišljen u obliku predavanja, javnih tribina, diskusija i radionica. Ove godine zbog epidemiološke situacije FVK KOMBO će se u potpunosti održati online preko platforme Zoom u periodu od 2. do 5. 12.2021.

 

kombo radionica 1

 

Program uključuje i dvije radionice, koje su već popunjene tako da imate sreće ako ste se već prijavili! Prva radionica nosi naslov Reciklaža, vode je Srđa Dragović i Milena Vukoslavović, a sudionici će imati priliku zaviriti u arhivu te razmijeniti, nadograditi, reorganizirati i rekonstruirati kroz postavljanje pitanje “Što sve ostavljamo i zapostavljamo?”. Kopajući po smeću arhive od pronađenog gradit će se novo te staro predstaviti u novom svjetlu!

 

kombo radionica 2

 

Drugu radionicu, pod naslovom Varijacije na temu, vode Nino Bodač & Matija Sandrić. Dizajnersko predznanje za ovu radionicu nije potrebno, ali je dobrodošlo! U tri dana sudionici radionice polaznici će imati priliku naučiti osnove interpolacije. Zvuči teško, ali primamljivo? Nema straha, kroz radionicu crtat će se slova, riječi, rečenice ili znakovi po osobnoj preferencije, a naknadno će se uz pomoć interpolacije dobiti razne varijacije napravljenog. Ukratko, finalni proizvod je kratka animacija ili gif.

 

kombo razgovor 1

 

Prvi i posljednji dan festivala održat će se dva javna razgovora. Prvi razgovor počinje u četvrtak 2.12. u 20 sati na Zoomu, bavi se temom odnosa dizajna i društva, a u njemu sudjeluju Ana Matić, Borut Vild i Marko Golub, uz moderaciju studentice Tine Masnić. Razgovor je najavljen ovim riječima: “Dobro pogledajte svoju okolinu – najvjerojatnije ćete na nekoj površini vidjeti rad grafičkog dizajnera. Bilo da se radi o reklami ili naslovnici knjige koja leži na polici. Iako se često zanemaruje, teško je poreći utjecaj i važnost dizajna. U ovom svijetu ljudi su okruženi mnoštvom slika, simbola i dijelova teksta, a veliku količinu toga sastavljaju oni koji se zovu grafički dizajneri. Kako dizajn utječe na nas? Koje su prednosti dizajna za društvo?”.

 

kombo radionica 1

 

U drugom razgovoru, koji počinje u nedjelju u 19 sati sudjelovat će Tina Listeš, Bojana Božičić i Ana Mitrović. Pored ovog, od četvrtka do subote održat će se i niz predavanja dizajnera, arhitekata i umjetnika Armanda Matijevića, Mirande Veljačić, Ljubice Marčetić Marinović, Oaze, Ivana Dorotića, Hrvoja Živčića, Ane Matić, Boruta Vilda i drugih. Detaljan program pročitajte u nastavku. Svi razgovori i predavanja održat će se na Zoom platformi te su otvorena za javnost. Svaki dan festivala imat će novi link za praćenje događanja, a prijaviti se možete ovdje: https://forms.gle/9MnAZKDTrvTVVsEK8

Četvrtak 2.12.2021.

17:30 Otvaranje festivala
18:00 Predavanje: Armando Matijević
19:00 Predavanje: Miranda Veljačić
20:00 Razgovor 1: Ana Matić, Borut Vild i Marko Golub

Petak 3.12.2021.

10:00 – 14:00 Radionice
18:00 Predavanje: Ljubica Marčetić Marinović
19:00 Oaza
20:00 Predavanje: Ivan Dorotić, Vizkultura

Subota 4.12.2021.

10:00 – 14:00 Radionice
18:00 Predavanje: Hrvoje Živčić
19:00 Predavanje: Borut Vild
20:00 Predavanje: Ana Matić

Nedjelja 5.12.2021.

10:00 – 14:00 Radionice
18:00 Predstavljanje radova s radionica
19:00 Razgovor 2: Tina Listeš, Bojana Božičić i Ana Mitrović
20:30 Zatvaranje festivala