[d]razgovor: TONČI VLADISLAVIĆ

U srijedu 17. travnja u 19 sati u HDD galeriji održat će se [d]razgovor s dizajnerom i teoretičarom mode TONČIJEM VLADISLAVIĆEM. Razgovor je dio popratnog programa aktualne izložbe “Znak, uzorak, rešetka: prema teorijskom i proizvodnom glosariju”, a u njemu ćemo, osim aktualnog projekta zabilježenog ovom izložbom, govoriti o sveukupnom djelovanju ovog autora u području modnog i tekstilnog dizajna, dugogodišnjem sveučilišnom radu, obrazovanju modnih dizajnera, modi u kontekstu industrije i njenim društvenim implikacijama. Moderatorica će biti povjesničarka umjetnosti i Vladislavićeva suradnica u CIMO – Centru za istraživanje mode i odijevanja LEA VENE.

Tonči Vladislavić je redoviti profesor u mirovini. Radio je na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Osim pedagoškim radom, bavi se znanstvenim istraživanjem, posebno teorijom mode i odijevanja. 2013. osnovao je CIMO – centar za istraživanje mode i odijevanja, čiji je aktualni voditelj. Trenutno je angažiran kao kreativni direktor Regeneracije – dizajn i proizvodnja ručno taftanih tepiha, Zabok. Područje interesa i djelovanja: dizajn mode, tekstila, kostimografija, teorija mode i dizajna. Živi i radi u Zagrebu.

Više o izložbi:
Znak, uzorak, rešetka: Prema teorijskom i proizvodnom glosariju izložbeno je predstavljanje dizajnerskog projekta Tončija Vladislavića razvijanog u sklopu tvornice Regeneracija u Zaboku s kojom danas surađuje, nakon niza godina rada u edukaciji tekstilnih dizajnera na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Projekt je naglašeno istraživačkog karaktera pa je stoga zanimljiva činjenica da se imao priliku razvijati u konkretnom industrijsko-proizvodnom okruženju. Upravo zato umjesto jedne, otvaramo dvije „sestrinske“ izložbe na istu temu, ali obrađenu s različitih aspekata. Dok će izložba u ReGaleriji predstaviti gotove proizvode i prototipove ručno taftanih tepiha proizvedene u proizvodnom pogonu Regeneracije, postav u HDD-u usredotočen je upravo na teorijsku i istraživačku dimenziju projekta, njegovu „biblioteku uzoraka“, odnosno sam sistem koji se kreće upravo oko pojmova „znaka“, „uzorka“ i „rešetke“ kao što je naznačeno i u naslovu izložbe.

Tekst Tončija Vladislavića pod naslovom Uzorak i rešetka: polje prisutnog ili odsutnog znaka možete pročitati ovdje.