CUP – Crtići u Primijenjenoj

UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom Primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb organizira izložbu autora animiranog filma koja se otvara  9. studenog u 19 h u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi

 

Ideja CUP-a je okupljanje autora u području animiranog filma, bivših učenika ŠPUD-a i njihovih suradnika, od sredine prošlog stoljeća do danas, umrežavajući autore po godinama, temama i produkcijskim kućama. Na izložbi u Salonu bit će prikazana selekcija ranih radova autora nastalih za vrijeme njihovog školovanja u Primijenjenoj te pretežito autorski animirani filmovi objavljeni nakon školovanja s naglaskom na recentne radove. Samoj izložbi će prethoditi online postava projekta na društvenim mrežama koja će funkcionirati kao interaktivna kampanja, a koja će okupljati ključne aktere ovog projekta povezujući ih s publikom.

 

martina-mestrovic

 

CUP je dio dugoročnog razvojnog projekta UBUdućnost, a realizira se kroz jednogodišnje i dvogodišnje manje projekte koji okupljaju i istražuju rad i djelovanje bivših učenika ŠPUD-a po načelu nekih tematskih zamišljenih cjelina. Rezultat tog istraživanja je izložba, publikacija i popratni program. Publikacija u tom slučaju funkcionira kao monografija ŠPUD-a u nastanku. Prvi takav realiziran projekt bio je SUP – Strip u Primijenjenoj / Od Julesa preko Novog kvadrata do danas. Ovaj projekt iz 2013.g. okupio je 35 autora stripa, bivših učenika ŠPUD-a i njihovih suradnika koji su se bavili ili se bave medijem stripa u razdoblju od sredine prošlog stoljeća do danas, kao i mlade generacije strip crtača čije vrijeme tek dolazi’, istaknuli su voditelji projekta.

 

tomislav-soban_najmanji
Neki od autora animiranog filma čiji će radovi biti izloženi: Krešimir Zimonić, Joško Marušić, Daniel Šuljić, Milan Trenc, Štef Bartolić, Daniel Žeželj, Goran Sudžuka, Sanja Šantak, Dinko Kumanović, Marko Meštrović, Martina Meštrović, Matija Pisačić, Denis Krašković, Simon Bogojević Narath, Antonija Veljačić, Lea Kralj Jager, Tomislav Šoban, Martin Babić, Pavao Stanojević, Ivana Pipal i dr. Izložba će biti postavljena u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Trg Maršala Tita 11, od 9. do 19. studenog 2015. Projekt  koji provodi  UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a, a u produkciji umjetničke platforme Organizam IA,  sufinancirali su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Ministarstvo kulture.

 

lea-kralj-jager

 

ORGANIZAM | Kontinuirana progresivna edukacija je u fokusu djelovanja neformalnog saveza udruga kojeg čine: UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Sintoment – Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, Babushke – studio za vizualne komunikacije i specijalne moći i Nefunkcionalni Most – arhitektonska grupa. Kroz 40 projekata i suradnji u posljednjih 6 godina, Organizam je uspostavio iznimno uspješnu platformu djelovanja na području povezivanja kreativnih žarišta s lokalnom zajednicom, senzibilizacije šire javnosti za kulturu i umjetnost te njenog upućivanja na postojeće kreativne resurse, rasvjetljavanja i promocije nasljeđa vizualne kulture, strateškog umrežavanja s akterima civilne i kulturne scene, osmišljavanja novih modela edukacije te njegovanja internacionalnih suradnji i interdisciplinarnog pristupa.