TINK THINGS Dorje Benussi odnio 2. nagradu na SaloneSatellite u Milanu!

Na prestižnoj međunarodnoj dizajnerskoj manifestaciji SALONESATELLITE u Milanu, koja predstavlja projekte najboljih mladih dizajnera do 35. godine iz cijelog svijeta, jučer je Drugu nagradu dobila serija proizvoda TINK THINGS mlade hrvatske produkt dizajnerice DORJE BENUSSI. SaloneSatellite odvija se u kontekstu jednog od središnjih svjetskih dizajnerskih događanja, sajma Salone del Mobile, a nagrađuje upravo one projekte koji se ističu ne samo nedvosmislenim formalnim kvalitetama, nego i snažnom porukom te koji posjeduju elemente održivosti, interaktivnosti i ludičnosti, ključne za živote djece i odraslih, kako danas, tako i u budućnosti.

Fotografija na naslovnici: Nives Milješić

Ove godine u sklopu SaloneSatellite predstavilo se više od 650 mladih dizajnera i dizajnerica, a projekt TinkThings prepoznat je kao jedan od tri najbolja, uz radove Stefana Carte Vasconcellosa koji je odnio prvu nagradu i trećenagrađene Yuri Himuro. O ozbiljnosti nagrade svjedoče i imena članova samog žirija koji je odlučivao o nagradama, u kojem su sudjelovali Paola Antonelli (kustosica dizajna u MoMA-i u New Yorku), Annemarie Ballschmiter (Welt Am Sonntag), Christophe Guberan (dizajner), Cristina Grajales (njujorška galeristica), Daniela Fantini (brend Fantini), Giulio Feltrin (Arper), arhitekt Massimo Iosa GhiniMichele Lupi (magazin Icon) i Taro Yamane (Sanwa).

 

30705304_1503403723119091_1497721249625783947_n

Fotografija: Nives Milješić

 

Projekt je inače već ovjenčan s nekoliko važnih strukovnih nagrada, uključujući i Nagradu za najbolji industrijski / produkt dizajna na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 1516, a osobito smo ponosni na činjenicu da je projekt dosad najdetaljnije predstavljen upravo na samostalnoj izložbi ove autorice, Tink Things – Dizajn i senzorna inteligencija, održanoj u HDD galeriji u lipnju prošle godine. O samoj izložbi možete pročitati OVDJE.

 

Iz postava izložbe "Tink Things - Dizajn i senzorna inteligencija", HDD galerija 2017 / Fotografija: Miran Krčadinac

Iz postava izložbe “Tink Things – Dizajn i senzorna inteligencija”, HDD galerija 2017 / Fotografija: Miran Krčadinac

 

Iz teksta D. Benussi i M. Goluba o projektu Tink Things (2017.):
“Kolekcija senzorno inteligentnog dječjeg namještaja Tink Things izvorno je projektirana u sklopu diplomskog rada autorice na temu Senzomotorno stimulativna edukacijska oprema, pod mentorstvom Mladena OrešićaIvane Fabrio Ree Fulgosi-Masnjak, a u suradnji Studija dizajna s Edukacijsko – rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu. Idealno, senzorno inteligentni namještaj trebao bi biti norma za svu djecu – sveprisutna i pristupačna konfekcija. Linija namještaja bazirana je na poticanju razvoja senzorne inteligencije kod sve djece, utječe na rast, razvoj, trenutno raspoloženje i olakšava koncentraciju, pamćenje i učenje. Inkluzivni pristup u oblikovanju u obzir uzima različite osjetne potrebe kroz model procesuiranja podražaja, uz korištenje terapeutskih principa poticanja senzorne integracije. Vođen činjenicom da se kognitivno i socijalno funkcioniranje mozga zasnivaju na dobroj senzornoj i motoričkoj obradi, takav pristup oblikovanju teži stvaranju jednakog, poticajnijeg i zabavnijeg okruženja za svu djecu. Cijela serija proizvoda, kao jedan od idejno najsloženijih radova nastalih na Studiju dizajna, zasniva se upravo na interdisciplinarnoj suradnji i dugotrajnom istraživanju dizajnera, defektologa i pedagoga. Senzorna integracija kao tjelesni/mentalni proces ističe se kao glavni element u kontekstu produkt dizajna jer je ovo široko i važno područje na koje se izravno može utjecati oblikovanjem djetetove neposredne okoline u kući, školskim i predškolskim ustanovama.”

 

Službena fotografija / Salone del Mobile

Dorja Benussi, Stefano Carta Vasconcellos, Yuri Himuro, službena fotografija s dodjele / Salone del Mobile

 

Konačno, ako se želite detaljno upoznati s projektom Tink Things, idejom iza njega i procesom njegovog nastanka, pogledajte i snimku [d]razgovora s Dorjom Benussi i Mladenom Orešićem koji je održan i snimljen u lipnju 2017.