Rezultati poziva za dizajnera postava izložbi “Dizajn u gradu”

Na otvoreni poziv za dizajnera postava izložbi “Dizajn u gradu” u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice, koji Hrvatsko dizajnersko društvo provodi zajedno s partnerima, udrugom Bacači Sjenki, ULUPUH-om, Muzejom za umjetnost i obrt (MUO) te Gradom Zagrebom, pristigle su ukupno 3 prijave zainteresiranih timova autora. Povjerenstvo u sastavu: Koraljka Vlajo i Marko Golub, članovi kustoskog tima izložbi “Dizajn u gradu” te Mia Bogovac, industrijska dizajnerica i voditeljica projekta COS, odabralo je za dizajnera postava izložbi “Dizajn u gradu” dizajnerski kolektiv OAZA.

Zainteresirani autori/timovi nisu trebali dostaviti gotovo rješenje dizajna postava već su trebali prezentirati svoj profesionalni referentni portfolio kojim će dokazati svoj pristup i kreativni aspekt kojim konkuriraju među ostalim prijaviteljima, biografiju, motivacijsko pismo, ponudu te dostaviti dokaz o stručnoj sposobnosti.

Na otvoreni poziv za prijavu dizajnera u zadanom roku pristigle su prijave sljedećih timova autora: Ana Banić Göttlicher i Ada Kezić, Organizam (Marija Juza, Bernarda Cesar, Sara Pavleković Preis i Valentina Sunek Marendić) te OAZA (Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec).

Nakon pregleda dostavljene dokumentacije Povjerenstvo je za dizajnere postava izložbi “Dizajn u gradu” odabralo dizajnerski kolektiv OAZA.

Obrazloženje odabira

Odabrani tim predstavio se putem projekata realiziranih po visokim profesionalnim standardima koji potvrđuju širok raspon kompetencija autorica, kao i kompleksnost i raznolikost dosadašnjeg angažmana u području dizajna postava, prostornih intervencija i sustava vizualnih identiteta. U obzir je uzeto iskustvo i rješenja nastala u sklopu projekata koji su po svojim propozicijama srodni multilokacijskim izložbama “Dizajn u gradu”, a uključuju modularne prostorne sisteme i sustave vizualnog identiteta. Autorice promišljeno pristupaju sadržaju i tehničkoj izvedivosti zadataka, istovremeno vodeći računa o komunikativnosti samih radova.

Centar oblikovanja svakodnevice

Projekt Centar oblikovanja svakodnevice provode Hrvatsko dizajnersko društvo, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki i Grad Zagreb u sklopu Poziva za dostavu projektnih prijedloga Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali“. Projekt je odabran za bespovratno sufinanciranje Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2,351,087.66 kuna, a iznos EU potpore za projekt je 1.998.424,51 kuna (85% bespovratnih sredstava).

Putem dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice istražuju se mogućnosti i stvaraju preduvjeti za razvoj novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi. Fokus tog modela javno-civilnog partnerstva je na aktivnostima u području istraživanja, dokumentiranja i aktivacije povijesne i suvremene baštine dizajna i primijenjene umjetnosti, uz intenzivno strateško povezivanje institucija, strukovnih udruženja i udruga civilnog društva. U okviru projekta provodi se niz programskih aktivnosti čija je namjera doprinijeti povećanju svijesti lokalne zajednice o važnosti i utjecaju dizajna u razvoju kulturnog, ekonomskog i društvenog života zajednice, kao i u kontekstu kulture svakodnevnog života građana. Rezultati spomenutih aktivnosti uključuju, između ostalog: umrežavanje arhivske građe partnera u zajedničko, javno dostupno web sjedište Mreža dizajnerskog sjećanja, izložbenu akciju partnera “Dizajn u gradu”, radionice, vodstva i razgovore u javnom prostoru namijenjene aktivnom uključivanju građana u partnerske programe. Trajanje projekta Centar oblikovanja svakodnevice je od 29.10.2018. do 29.10.2020. godine.

COS_vizual_rezultati_poziva_postav-29 COS_EU_logotipi_izlozbi_tekst_900x570