Program HARD TALKS u sklopu INDIGO FESTIVALA u Ljubljani

Od 6. do 8. rujna u Ljubljani se održava INDIGO FESTIVAL – Festival suvremenih ideja, čije se ovogodišnje izdanje kroz događanja poput izložbi, predavanja, radionica i razgovora, bavi temom „Istine i laži“. U sklopu festivala u ljubljanskom Mestnom muzeju održat će se i program HARD TALKS, u kojem osim filozofa RENATE SALECL i ROBERTA PFALLERA, sudjeluje i niz uglednih internacionalnih dizajnera i vizualnih umjetnika – JONATHAN BARNBROOK, FERENC GRÓF, GRUPA ŠKART te hrvatska dizajnerica LANA CAVAR.

Program Indigo festivala uz predavanja sadrži brojne radionice, izložbe, koncerte i performanse. U glazbenom programu uz Papooz, Alexa Augiera i nekolicinu DJ-a sudjeluje i hrvatska glazbenica Sara Renar. Uz bogat izložbeni i izvođački program, organizirane su i brojne radionice, uključujući i radionicu izrade odjeće od novinskog papira pod vodstvom japanske dizajnerice Miyuki Nishizawe.

 

David Bowie - Blackstar, dizajn: Jonathan Barnbrook

David Bowie – Blackstar, dizajn: Jonathan Barnbrook

 

Ovogodišnja tema programa Hard Talks odnos je između umjetnosti i dizajna koji je postao toliko izražen da engleski pisac, predavač i kustos Rick Poynor – prošlogodišnji gost festivala Indigo, ali i ovogodišnji gost zagrebačkog Zgrafa – grafički dizajn opisuje kao “mlađeg brata umjetnosti”. Spomenuti odnosi će se raspravljati u tri razgovora koji će se usredotočiti na odnose između umjetnika i dizajnera u neposrednoj osobnoj razini, zatim na razne multidisciplinarne projekte i praksu umjetnika/dizajnera, a na kraju će razgovor biti fokusiran na profesionalne odnose između klijenta i dizajnera točnije, dizajnera koji su uključeni u djelovanje regionalnih i međunarodnih umjetničkih institucija.

 

Grupa Škart

Grupa Škart

 

Osim Lane Cavar, u programu Hard Talks sudjeluje Jonathan Barnbrook, značajan britanski dizajner čiji studio je odgovoran za dizajn posljednjih albuma Davida Bowieja, poznat i po aktivističkom djelovanju kroz pokret Occupy zajedno s Banksyjem i Adbusters. Sudjeluju i predstavnici društvenih znanosti Renata Salecl i Robert Pfaller, dizajner i umjetnik Ferenc Gróf te beogradski kolektiv Škart.

 

Thanks for the view Mr. Mies, autorice: Natasha Chandani, Danielle Aubert, Lana Cavar

Thanks for the view Mr. Mies, autorice: Natasha Chandani, Danielle Aubert, Lana Cavar

 

Lana Cavar jedna je od najcjenjenijih hrvatskih dizajnerica. Radila je na nizu projekata grafičkog dizajna u sferi arhitekture i kulture za klijente u Hrvatskoj, Europi i Sjedinjenim Državama te surađivala s institucijama poput Muzeja suvremene umjetnosti u Detroitu, MoMA u New Yorku i HAU Hebbel am Ufer u Berlinu. Značajan je njen doprinos na projektu hrvatskog paviljona za Venecijanski bijenale arhitekture 2010. Surađivala je na nekoliko istraživačkih projekata kao što su knjiga Thanks for the view Mr Mies (Danielle Aubert i Natasha Chandani, izdavač Metropolis Books, New York, 2012.). S Narcisom Vukojević koautorica je istraživačkog projekta Iskopavanja / Sudi knjigu po koricama (2011.) i Znakovi proizvodnje, proizvodnja znakova (2013.). Ovi potonji projekti su se bavili nerazvijenom hrvatskom dizajnerskom baštinom, od naslovnica knjiga do iskorištenih ili zaboravljenih logotipa lokalnih tvrtki i korporacija. Trenutno, zajedno s Natashom Chandani, radi na modnoj enciklopediji vezanoj za predstojeću izložbu ITEMS: Is Fashion Modern u MOMA New Yorku s hvaljenim dizajnerskim kustosicama Paolom Antonelli i Michelle Fisher.

Intervju s Lanom Cavar možete pročitati ovdje.