Prijavite se za sudjelovanje na festivalu DESIGN DISTRICT ZAGREB 2017!

16681982_1827302274186819_6247876704531855728_n

DESIGN DISTRICT ZAGREB 2017, koji se ove godine održava od 13. do 18. lipnja, objavio je otvoreni poziv za sudjelovanje u programu. No osim toga, otvoreno je i nekoliko poziva za sudjelovanje u specifičnim segmentima programa, kao što su program MALI POMACI (SMALL ACTS), projekti u sekciji ZELENI PROGRAM te prijedlozi RADIONICA. Poziv je namijenjen svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu, a otvoren je za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke. 

Program festivala fokusiran je na međusobnu interakciju sudionika i publike te njihovog izgrađenog okoliša, odnosno javnog prostora, kao i onog s potencijalom da to postane. Design District Zagreb stoga je u potrazi za radovima i projektima (konceptima i realizacijama) koji koriste metode i alate dizajna u kontekstu razvoja urbanih sredina i kao takvi su pogodni za izlaganje i predstavljanje u eksterijeru četvrti te u neiskorištenim, zapuštenim interijerima koji će tijekom festivala biti otvoreni za javnost. U potonjem je riječ o prostorima s kojima će festival privremeno raspolagati: uličnim izlozima, galerijama, stanovima, dvorištima i sl.

Prijavljene radove trebaju karakterizirati inspirativni i dosljedni koncepti, poticajna i suvremena estetika te jasne i funkcionalne opcije za interakciju s publikom i prostorom predstavljanja. Načelno, svi raspoloživi mediji dolaze u obzir (analogni i digitalni), uz napomenu da ih mora biti moguće realizirati u danim uvjetima.

Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija, a u slučaju odabira prijavitelji sami snose troškove realizacije. Organizatori će poduprijeti njihovo izlaganje i sudjelovanje u programu osiguravanjem neophodne infrastrukture, što uključuje adekvatan izlagački prostor, izvore struje i interneta, a sve ostalo potrebno za tehničku realizaciju organizator će osigurati u okvirima organizacijskih mogućnosti. Prijavitelji mogu očekivati on-site pomoć festivalskih volontera te producentske i tehničke ekipe, u razumnom opsegu.

 

Organizacijski tim festivala Design District Zagreb 2017

Organizacijski tim festivala Design District Zagreb 2017

 

Budući da se DDZ 2017 obraća najširoj publici, dobrodošli su projekti prijemčivi različitim dobnim i socijalnim skupinama (npr. djeca, adolescenti i tinejdžeri, umirovljenici; stanovnici četvrti, radnici, turisti itd.). Zanimaju nas inovativni i kritički doprinosi festivalskom programu, istraživački i eksperimentalni radovi te komunikativni projekti pogodni za doživljavanje u festivalskom okruženju, koji će doprinijeti približavanju sustavnog, “dizajnerskog” načina mišljenja širokoj javnosti.

Projekti koji komuniciraju potencijale ili problematiku urbanog razvoja grada, odnosno četvrti kojom se festival bavi, moći će se realizirati izlaganjem i predstavljanjem na javnim površinama u kvartu, kao što su ulice ili zelene površine, ali i u privatnim, a neiskorištenim prostorima poput zatvorenih lokala i uličnih izloga, dvorišta, stanova, balkona ili terasa, koji će biti na raspolaganju za privremenu upotrebu tijekom trajanja festivala.

Zainteresirani autori/ice i autorske grupe mogu se javiti na poziv isključivo ispunjavanjem online prijavnice, a svaki autor ili grupa autora mogu prijaviti neograničen broj radova, no za svaki je potrebno ispuniti zasebnu prijavu.

Predstavnici organizacijskog tima Festivala birat će radove i projekte za izlaganje u tri kruga žiriranja: 3. ožujka, za prijave pristigle u veljači, 3. travnja, za prijave pristigle u ožujku i 3. svibnja, za prijave pristigle u travnju, zaključno s 30. travnja 2017. godine. Preporuča se poslati prijavu što je ranije moguće, s obzirom na to da se sukcesivno dogovaraju optimalni prostori za realizaciju prihvaćenih projekata.

Organizacijski tim Festivala poslat će prijaviteljima povratnu informaciju o tome hoće li njihovi radovi biti uvršteni u program DDZ-a 2017 u roku od tri dana nakon pojedinog datuma žiriranja, a rezultati će biti objavljivani i na web stranici Festivala.

Osim natječaja za glavni dio programa otvoreno je i nekoliko poziva za specifične programske segmente:

Natječaj za sudjelovanje u programu Mali pomaci (Small Acts) (rok za prijavu 15.4.2017.)

Poziv za prijavu prijedloga radionica (krajnji rok za prijavu 30.4.2017.)

Zeleni program – otvoreni poziv za prijavu projekata (krajnji rok za prijavu 30.4.2017.)

 

Ukoliko je potrebno, za dodatne informacije javite se na info@designdistrict.hr.