Preminuo Vladimir Žitković

29. svibnja 2018. napustio nas je Vladimir Žitković, istaknuti član i jedan od osnivača Hrvatskog dizajnerskog društva, kao i jedan od pokretača i osnivača Sekcije za dizajn u sklopu Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH-a.

Na slici s lijeva na desno: Igor Toš, Adam Petranović, Zlatko Kapetanović, Željko Borčić, Stipe Brčić Donji red: Vladimir Robotić, Dragan Roksandić, Jasenka Pavliša, Bernardo Bernardi, Vladimir Žitković

Vladimir Žitković rođen je 13. rujna 1936. godine u Zagrebu. U radnom vijeku profesionalno se bavio industrijskim oblikovanjem, a naročito za TOZ i Narodnu tehniku. Nakon završene gimnazije upisao je arhitektonski smjer Građevinske škole gdje je, tijekom školovanja, pokazao interes za unutrašnju arhitekturu i dizajn. 1956. godine upisuje Arhitektonski fakultet. U mlađim danima bio je suradnik časopisa ABC tehnika gdje objavljuje tekstove pod pseudonimom Ficus. Kao projektant radi u Centru za modelarstvo i samogradnju u Zagrebu gdje projektira mehaničke i druge igračke, birotehničke strojeve te različite plastične i metalne proizvode, dok usporedno radi grafički dizajn ambalaže za navedene proizvode. Tijekom 1960-ih godina radi na redizajnu stroja za mehanografiju Selesort, dizajnira niz rasvjetnih tijela, stereo radio kabinet, prvi čamac za Chromos i dr. te posjećuje i sudjeluje na međunarodnim izložbama i natječajima. Bavio se i industrijskom i umjetničkom serigrafijom. Konstruirao je kućište za zvukomjer te samoinicijativno napravio idejno rješenje kućišta predajnika i prijemnika za daljinsko upravljanje modelima.

Od 1967. godine član je ULUPUH-a i jedan od pokretača i osnivača Sekcije za dizajn u ULUPUH-u. Bio je sudionik i grafički autor izložbe Produkt dizajn 1970. godine. Jedan je od osnivača Društva dizajnera Hrvatske, današnjeg Hrvatskog dizajnerskog društva, osnovanog 27. lipnja 1983. godine.

Dobitnik je Zlatne plakete na INOVI za dizajn. Aktivno je sudjelovao u ULUPUH-ovom ocjenjivanju dizajna na Zagrebačkom velesajmu. Radio na vizualnom identitetu za javne objekte, na promotivnim materijalima za Coning tehniku, Razvitak i drugima kao i za prve samostalne izbore u Hrvatskoj. Radeći u timu uvijek je ostavljao vidljiv autorski pečat.

Preminuo je 29. svibnja 2018. godine.

Sprovod Vladimira Žitkovića održat će se u srijedu 6. lipnja u 12 sati na Gradskom groblju u Samoboru.