Novo izdanje knjige THE DESIGN OF DISSENT – Poziv autorima!

Sprema se novo, prošireno izdanje kultne knjige THE DESIGN OF DISSENT autora MILTONA GLASERA i MIRKA ILIĆA koju je izvorno objavila izdavačka kuća Rockport 2005. godine. Knjiga, kao i serija izložbi koje su uslijedile, obrađivala je temu otpora, neslaganja, konfrontacije, društvenog konflikta i političkog angažmana na primjeru stotina plakata, knjiga, letaka, bedževa i drugih predmeta grafičkog dizajna. Autori knjige uputili su poziv dizajnerima iz cijelog svijeta da prijave svoje radove za uključivanje u novom, ažuriranom izdanju knjige. Poziv je otvoren do 10. travnja!

Prva verzija knjiga objavljena je u turbulentnom vremenu nakon 11. rujna, u jeku takozvanog “rata protiv terora”, neposredno nakon intervencije u Iraku i u kontekstu neprekidnih ekoloških, gospodarskih, društvenih i političkih kriza. Autorima knjige, uglednim svjetskim dizajnerima Miltonu Glaseru i Mirku Iliću, taj je kontekst bio polazište za duboko istraživanje i predano prikupljanje, organizaciju i predstavljanje goleme produkcije dizajnera i grafičkih umjetnika iz cijelog svijeta, čiji su radovi, nastali od 1960-ih godina do danas, komunicirali vizualno snažne i provokativne poruke otpora i neslaganja sa stanjem stvari.

Nedvosmisleno politični, tematizirali su najvažnije teme našeg vremena – od pitanja mira, ratnih sukoba, nasilja i religije do utjecaja velikih korporacija, temeljnih ljudskih prava i prava LGBT zajednica. No, koliko se god tada činilo da je knjiga izašla u pravo vrijeme, njene teme danas se čine aktualnijima nego ikad, što su adresirali i autori u svom pismu kolegama dizajnerima:

 

Kad je naša knjiga “The Design of Dissent” prvi put objavljena 2005. godine, nismo mogli predvidjeti u kakvo će razdoblje konflikta i rasula svijet tek ući u narednom desetljeću. Uronjeni smo u tisuće manifestacija neslaganja s političkim društvenim situacijama širom svijeta. Umjetnici su često alarmni sustav društva. Dijelimo potrebu za izražavanjem osjećaja opasnosti u trenucima kada totalitarizam počinje jačati. Dizajneri i umjetnici koriste neka od najjednostavnijih sredstava – poput plakata, letaka, znački i grafita – kako bi nas svojim provokativnim porukama osvijestili i zaštitili. Pozivamo vas sve još jednom da nam pomognete promotriti i zabilježiti ono što se događa u našem vremenu.

Pridružite nam se.

Milton Glaser i Mirko Ilić

 

Ako želite predložiti svoj rad za uključivanje u novom, proširenom izdanju knjige The Design of Dissent, možete to učiniti najkasnije do ponedjeljka 10. travnja. Prijave se zaprimaju putem formulara koji je dostupan online OVDJE, a sadrži niz važnih dodatnih informacija. Ako imate pitanja, možete ih postaviti emailom na adresu dod@mirkoilic.com. Izvorni tekst poziva objavljen je ovdje. Inače, osim u samoj knjizi, odabrani radovi naknadno će biti prikazani i na putujućoj internacionalnoj izložbi, kao što je bio slučaj i s izvornim izdanjem!