Ljeto u Kružnoj: predavanje Marcella Marsa u Rijeci

U sklopu višednevne manifestacije „Ljeto u Kružnoj“ koja se ovih dana odvija u Rijeci, održat će se i predavanje istraživača Nenada Romića (Marcella Marsa) pod nazivom „Ako ne hoda, ne pliva, ne kvače kao algoritam, onda vjerojatno nije algoritam“. Osim o osnovnoj jedinici informatičke analize, Mars će govoriti i općem slijedu razvoja informatičke infrastrukture, od stvaranja modela „time sharinga“ 1960-ih godina do današnje pojave kontejnerizacije. Izlaganje u Kružnoj ulici (ispred Omladinskog kulturnog centra Palach) održat će se u utorak, 28. srpnja s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Program Ljeto u Kružnoj odvijat će se do kraja ljeta te će se sastojati od niza društvenih i kulturnih aktivnosti kao što su filmske projekcije, radionice, predavanja, slušaonice i dr. Cilj ovoga programa je ojačati zajednicu, promijeniti percepciju građana o kvartu te ga pretvoriti u mjesto stalnoga boravka. Unutar programa, u utorak, 28. srpnja, predavanje će održati istraživač Marcell Mars s izlaganjem Ako ne hoda, ne pliva, ne kvače kao algoritam, onda vjerojatno nije algoritam.

ljeto u kružnoj


Više o predavanju:

 

Polazeći od usporedbe Googlea i Amazona s obzirom na njihovu „distribuiranu infrastrukturu“, ovo će izlaganje pratiti povijesnu putanju zbivanja koja su dovela do toga da se danas uspješno služimo cloud computingom, tj. „računarstvom u oblaku“. (Čak i CIA koristi prilagođenu verziju cloud computing platforme Amazon Web Services). Pritom će se mapirati različite faze ove putanje: od nastanka modela time sharinga u 1960-ima, preko pojave osobnih računala u 1980-ima, do doprinosa Googlea i Docker Inc-a i njihovim najnovijim virtualizacijama računala, poznatim kao kontejnerizacija.

Kako bi prikazao međusobno djelovanje različitih pripovijesti i epistemologija o kojima je riječ, Marcell Mars će upotrijebiti poznatu analizu Googleovog inženjera Steveyja Yeggea (koji je prethodno radio za Amazon.com) koju je upotrijebio u internom korporativnom dopisu, slučajno objavljenom u javnosti 2012. godine. Taj dokument u kojem bjesni na Googleove platforme, prikazuje uzaludan otpor tog programera birokratskim zahtjevima direktora Amazon.com-a Jeffa Bezosa – koji su u konačnici doveli do Amazonove dominacije u polju cloud computinga, usprkos znatno elegantnijim algoritamskim doprinosima od strane Googlea i pragmatičnim rješenjima tehnološke tvrtke Docker Inc.

Marcell Mars foto: Joi Ito

Marcell Mars
foto: Joi Ito


Nenad Romić aka Marcell Mars
(1972.) istraživač je u Centru za Postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry. Jedan je od osnivača web dizajn studija ShePOoArts Airways (1997.), nevladine organizacije Multimedijalni institut – mi2 (1999.), net.kulturnog kluba mama (2000.) te izdavačkog projekta i produkcijskog kolektiva EGOBOO.bits (2001.). Inicijator je Razmjene vještina (2004.) i serije (ne)konferencija Ništa se neće dogoditi (2006.) koje su okupile hakersku zajednicu i entuzijaste tehničke kulture u regiji. S drugima pokrenuo i razvija projekte Memory of the World i Pirate Care. U polju digitalnih medija je organizirao, producirao, konceptualizirao, kurirao brojne festivale, izložbe i konferencije, a samostalno radi i kao istraživač, programer i umjetnik. Njegov rad priznat je u stručnim pregledima relevantnih praksi medijskog dizajna, umjetnosti i društvenog angažmana u regiji. Istaknuta je javna ličnost za teme tehničke i pravne regulacije interneta, intelektualnog vlasništva i stvaralaštva.

Više o predavanju možete pročitati ovdje.