IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 19/20: Nagrađeni radovi u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu (8.4. – 20.4.2021.)

muo izložba

Izložba hrvatskog dizajna 19/20 otvara se u četvrtak, 8. travnja 2021. u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu. Nakon što je po prvi puta ova bijenalna manifestacija otvorena online na zasebnoj web stranici na kojoj se mogu naći 294 rada, nagrađeni su projekti predstavljeni u Muzeju za umjetnost i obrt u studenom 2020. Sada se izložba nagrađenih radova seli u MKC u Splitu, gdje će biti otvorena do 20. travnja. Izložba predstavlja najužu selekciju najboljih dizajnerskih radova iz protekle dvije godine u kategorijama Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Sve o izložbi nagrađenih radova pročitajte u nastavku!

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja. I ove godine na Izložbi hrvatskog dizajna radovi su predstavljeni u profesionalnoj i studentskoj sekciji u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Dobitnici nagrada po prvi su put u 21 godinu održavanja ove izložbe, u njenom 11. izdanju, proglašeni online. Nagrade su proglasili članovi našeg Međunarodnog ocjenjivačkog suda, a to su hrvatski dizajneri Sanja Bachrach KrištofićKarlo KazinotiŽeljko SerdarevićSvjetlana DespotMarko PavlovićLea VeneVedran Židanik te internacionalni članovi žirija, grafički dizajner Bojan Hadžihalilović (BiH) i glavni urednik i suvlasnik Eye Magazinea John L. Walters (UK). U posebno pripremljenom polusatnom videu njima se pridružio i organizacijski tim Izložbe 19/20 Marko GolubMirjana Jakušić i Ora Mušćet, predsjednica HDD-a Maša Milovac i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović. Snimku proglašenja dobitnika Nagrada i Priznanja HDD-a možete pogledati ovdje, a potpuni popis nagrađenih radova i njihove fotografije možete pronaći ovdje.

 

Postav Izložbe hrvatskog dizajna 19/20 u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

Postav Izložbe hrvatskog dizajna 19/20 u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb fotografija: Damir Žižić


Online izložbu
 i novu bazu podataka suvremenog hrvatskog dizajna oblikovala je Marina Jukić, programirao Emanuel Blagonić, autori vizualnog identiteta su Tina Ivezić i Matija Ferlin. Ukupno je na izložbu prijavljeno 497 radova, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 294, od toga 247 profesionalnih i 47 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta. Izložbu potražite na ovoj adresi: https://izlozba.dizajn.hr/1920/

Postav Izložbe hrvatskog dizajna 19/20 u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb fotografija: Damir Žižić

Postav Izložbe hrvatskog dizajna 19/20 u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb
fotografija: Damir Žižić

Osim što od 1999. godine predstavlja najbolje od profesionalne produkcije hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji. I ove su godine na izloženi radovi studenata triju fakulteta, Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Dizajna vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu te Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Radovi nominirani za Veliku nagradu, Gradski bazeni Pula (Tumpić/Prenc), Omoguru - alati koji olakšavaju čitanje (OmoLab komunikacije) & Made in (Oaza)

Radovi nominirani za Veliku nagradu, Gradski bazeni Pula (Tumpić/Prenc), Omoguru – alati koji olakšavaju čitanje (OmoLab komunikacije) & Made in (Oaza)

Na izložbi u MKC-u bit će predstavljeni i radovi nominirani za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društvaOmoguru, Gradski bazen Pula i dobitnik nagrade MADE IN Crafts and Desgin Narratives.

serdarevic

Željko Serdarević

Uz online izložbu objavljeni su tekstovi Željka Serdarevića, Damira Gamulina, Maše Milovac i urednika Marka Goluba, koji se mogu naći i u tiskanoj publikaciji Pregled hrvatskog dizajna. Kritički presjek baziran na pogledu na dizajnersku produkciju u posljednje dvije godine napisao je Željko Serdarević u tekstu naslovljenom Bezbrižni pozdravi iz apatije.

 

Damir Gamulin

Damir Gamulin

Tekst Zašto i kako autora Damira Gamulina, pruža nam pogled unatrag na evoluciju Izložbi hrvatskog dizajna od 1999. do danas, što je u međuvremenu napravljeno, kako se mijenjao njihov format i smisao, te što nam tek slijedi napraviti u budućoj perspektivi. Tekst možete pročitati ovdje.

Blaženka Kučinac fotografija iz [d]razgovora

Blaženka Kučinac
fotografija iz [d]razgovora

Marko Golub piše o Blaženki Kučinac, produkt dizajnerici i dobitnici Nagrade HDD-a za životno djelo. Tekst također možete pronaći u katalogu, odnosno u Pregledu hrvatskog dizajna 19/20, kao i ovdje.

Pregleda hrvatskog dizajna 19/20 urednik: Marko Golub dizajn: Tina Ivezić

Pregleda hrvatskog dizajna 19/20
urednik: Marko Golub
dizajn: Tina Ivezić
fotografija: Monika Džakić

Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 19/20,  opsežna je dvojezična publikacija koja na više od  400 stranica predstavlja radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 19/20. Publikacija predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse.

katalog2Publikacije Pregled hrvatskog dizajna u tom su smislu nastojanje da se sadašnji trenutak hrvatskog dizajna kontekstualizira, kritički propita i arhivira. Drugi i najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u sedam kategorija: vizualne komunikacije, produkt/industrijski dizajn, modni dizajn, el. mediji itd. Osim grafičkih i fotografskih reprodukcija, svi radovi predstavljeni su i kratkim tekstovima koji objašnjavaju polazišta, ideje i proces realizacije projekata. Treći segment publikacije prezentira aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u razdoblju između dvije bijenalne izložbe.