Izložba “3LHD interakcije” u Muzeju suvremene umjetnosti

U Muzeju suvremene umjetnosti, u Prostoru za povremene izložbe, u subotu 19. prosinca otvara se izložba “Interakcije” arhitektonskog studija 3LHD. Izložba nakon toga ostaje otvorena do 14. veljače 2016. Rad arhitektonskog studija 3LHD, autora nekih od ključnih radova novije hrvatske arhitekture kao što su Most hrvatskih branitelja u Rijeci, Riva u Splitu, sportska dvorana u Balama, Centar Zamet u Rijeci, hotel Lone i apartmani Amarin u Rovinju, hrvatski paviljoni na Svjetskoj izložbi u Japanu 2005. i Španjolskoj 2006., koji djeluje više od 20 godina, obilježen je promjenama u arhitektonskoj praksi. 

Karakteriziraju ga inovacije u strukturiranju i organizaciji ureda, brojne plodonosne suradnje s kreativcima iz raznih disciplina, te snažna medijska eksponiranost projekata koja je arhitekturu dovela u žižu javnog interesa. Osjetljivost zadataka s kojima se ured suočavao doveo je i do snažne medijske eksponiranosti projekata 3LHD-a i žustrih debata koje su arhitekturu dovela u žižu javnog interesa. Svi ti fenomeni, koji se mogu podvesti pod zajednički pojam interakcija, osnova su izložbenog projekta koja raščlanjuje i prikazuje metode kreativnog rada i suradnji, složenost procesa realizacije građevina, te javnu recepciju i učinke projekata. Umjesto retrospektive jednog ureda, izložba afirmira kolektivnu kreativnost i interakcije svih sudionika u procesu nastanka arhitekture.

Izložba se tretira kao novi projekt 3LHD s rednim brojem 250, i nastaje kao kolektivni rad užeg projektnog tima, čitavog studija i suradnika. Fokus izložbe nije na pojedinačnim objektima, nego na znanjima koja sudjeluju u nastanku arhitekture, te na njenim performansama. Na prezentacijama pojedinih dionica projekata rade arhitekti 3LHD koji su i izvorno bili uključeni u njihov razvoj ili realizaciju, pri čemu se nastoji zadržati izvornost prikazanog materijala i individualni doprinosi unutar studija. Kako bi se vjerodostojno rekonstruirale ideje, koncepti i radni procesi, u razvoj izložbe su aktivno uključeni istaknuti suradnici 3LHD-a: umjetnici, dizajneri, konstrukteri i drugi koji sudjeluju u interpretaciji svojih radova.

Arhitektonski studio 3LHD često surađuje s dizajnerima pa retrospektivna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti uključuje i projekte na kojima su surađivale dizajnerice poput Lane Cavar i Narcise Vukojević, studija Grupa, Damira Gamulina i drugih.

 

Kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Antun Sevšek.

Više informacija potražite na:

http://www.msu.hr/#/hr/20826/