SANJA IVEKOVIĆ: Dvostruki život / ŠIRITE ŽENSKI SVIJET: progresivni ženski časopisi (MKC Split, 9. – 19.9.2019.)

U ponedjeljak 9. rujna u 19 sati u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvaraju se dvije izložbe nastale u produkciji HDD galerije – retrospektiva grafičkog dizajna Sanje Iveković “Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam” koja je izvorno predstavljena u HDD-u prošle godine, te izložba “Širite ženski svijet! Dizajn progresivnih ženskih časopisa 1934. – 1946.” koja je premijerno održana u našem prostoru prije dva mjeseca. Gostovanje izložbi u Splitu organiziraju Platforma 9.81, MKC Split i HDD s partnerima DVK UMAS. Kustosi izložbe Sanje Iveković su Marko Golub i Dejan Kršić, a kustosica izložbe “Širite ženski svijet” je Barbara Blasin. Uz otvorenje održat će se i vodstva.

Izložba Sanja Iveković – Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam predstavlja nam na jednom mjestu pregled grafičkog dizajna Sanje Iveković, prvenstveno u području oblikovanja knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta, televizijskih grafika itd, nastalih od početka 70-ih do kraja 90-ih godina, kao i nekoliko umjetničkih projekata u kojima upravo dizajn igra važnu ulogu. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić.

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu istih autora Grafički dizajn i umjetničke strategije Sanje Iveković koji smo objavili ovdje.

Ugo la Pietra - Ponovno prisvajanje okoline, plakat za izložbu, Galerija suvremene umjetnosti, 1975.

Ugo la Pietra – Ponovno prisvajanje okoline, plakat za izložbu, Galerija suvremene umjetnosti, 1975.

Na katu galerije istovremeno će se otvoriti izložba Širite  “Ženski svijet”! ● Dizajn progresivnih ženskih časopisa u periodu 1934. – 1946. Izložba tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 30-ih do prvih poratnih godina, polazeći od domaćih primjera kao što su “Žena danas”, “Ženski svijet” i “Žena u borbi”, ali i komparirajući ih s istovremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim primjerima poput francuskog časopisa “Les Femmes” i američkog „The Woman Today“. Autorica izložbe je Barbara Blasin.

Više o ovoj izložbi pročitajte u tekstu Barbare Blasin “Za žene svih društvenih slojeva!” O progresivnim ženskim časopisima 30-ih i 40-ih koji smo objavili ovdje.

sirite zenski svijet najava-900-x-600