[d]razgovor i promocija knjige ART IS NOT A MIRROR, IT IS A HAMMER

U srijedu, 5. travnja 2017. u 19 sati u HDD-u održat će se predstavljanje knjige ART IS NOT A MIRROR, IT’S A HAMMER autora DEJANA KRŠIĆA i MARKA GOLUBA u izdanju udruge WHW – Što, kako i za koga i Hrvatskog dizajnerskog društva. O knjizi će govoriti dizajnerica i predsjednica HDD-a MAŠA MILOVAC, članice kustoskog kolektiva WHW i urednice knjige IVET ĆURLIN, ANA DEVIĆ, NATAŠA ILIĆ i SABINA SABOLOVIĆ, likovni kritičari i dizajneri BORIS GREINER i BOJAN KRIŠTOFIĆ te sami autori.

Formalno hibrid između dizajnerske monografije, zbirke tekstova i tematske publikacije, ova knjiga na 180 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje kratak uvid u više od tri desetljeća djelovanja grafičkog dizajnera i publicista Dejana Kršića, a sadrži ilustriranu kronologiju koja pokriva razdoblje od ranih osamdesetih do danas, tri teksta autora Marka Goluba koji iz različitih rakursa kontekstualiziraju njegov rad i rad kustoskog tima WHW, kao i izbor eseja samog Kršića na teme u rasponu od alternativne kulture do odnosa umjetnosti, politike i ideologije.

Više o knjizi (iz predgovora WHW):
Knjiga Art is not a Mirror, it is a Hammer predstavlja radove dizajnera i publicista Dejana Kršića koji trasiraju potencijale onoga što se prije posljednjeg zamaha privatizacije kulture i njezinog podvrgavanja menadžerskim parametrima “kvalitete” još zvalo “alternativnom” kulturom. Predstavljeni eseji bacaju svjetlo na mijene koje je shvaćanje kulture u Hrvatskoj prolazilo u razdoblju fantomske “tranzicije” od socijalizma k neupitnom kapitalizmu liberalne demokracije i slobodnog tržišta, u kojem je službena kultura bila shvaćena kao glavni motor (isključivo) identitetske nacionalne politike, preko razdoblja “normalizacije” u kojem protagonisti nezavisne izvaninstitucionalne kulturne scene postupno grade i osvajaju infrastrukturu koja omogućava sustavnije djelovanje kulturne prakse kao kritičkog, angažiranog i politiziranog djelovanja, do najnovijeg vala agresivnog vraćanja kulture u jasle konzervativnog nacionalnog projekta. Pitanja pozicioniranja i mogućnosti kulture kao kritičke i demokratske prakse dolaze do izražaja predstavljanjem više od tri desetljeća dizajnerske prakse Dejana Kršića, prakse koja strastveno afirmira slogan da se knjige može i treba vrednovati prema njihovim koricama, jer dizajn nije ambalaža ni marketinški trik nego sastavni dio kulturne produkcije koji stvara sadržaj u sinergiji s tekstom. Kršićevu dizajnersku putanju i strategije dizajnerske prakse koje se izgrađuju u relaciji s različitim kontekstima, kolektivima, suradnjama i medijima, te djelovanje kolektiva WHW i njihovu sinergiju u 2000-ima, opisuju i interpretiraju tekstovi Marka Goluba. Ova je publikacija tako prije svega priča o prošlosti i sadašnjosti višegodišnje političke, intelektualne i praktične suradnje Dejana Kršića i kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW, povijest ispričana kroz dizajn koji je komunicirao i interpretirao različite izložbene, diskurzivne i izdavačke projekte koji su nastojali etablirati kolektivnu praksu umjetničkog i kustoskog djelovanja u području delikatnog pregovora između zahtjeva za autonomijom umjetnosti i nužnosti njene intervencije u društvenu stvarnost.

Dejan Kršić [ Sarajevo, 1961.] grafički je dizajner, publicist i prevoditelj. Izvanredni profesor na Odsjeku dizajna vizualnih komunikacija na UMAS-u u Splitu. Imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, sudjelovao na nizu kolektivnih izložbi i video festivala. Grafički urednik u nizu novina i magazina [Polet, Quorum, Start, Danas…]. Prvenstveno se bavi grafičkim oblikovanjem za projekte u kulturi i na nezavisnoj kulturnoj/aktivističkoj sceni. Devedesetih godina jedan od pokretača i grafički urednik a kasnije i glavni urednik dvotjednika/magazina Arkzin te izdavačkog projekta Biblioteke Bastard. Od 2000. kao član udruge za vizualnu kulturu Što, kako i za koga/WHW surađuje na izložbenim projektima te u realizaciji programa Galerije Nova. Autor teksta publikacije o Borisu Bućanu, dobitniku nagrade HDD-a za životno djelo [HDD, Zagreb 2006] te monografije Mirko Ilić: strip / ilustracija / dizajn / multimedija [AGM/Profil, Zagreb 2008; Mixer Books, Beograd 2011; Print Books, F+W Inc, New York 2012]. Autor koncepcije retrospektivne izložbe Mirka Ilića [Gliptoteka, Zagreb; MMSU, Rijeka, 2008.; Virovitica, Maribor, Tuzla, 2009.] i Fragmenti iz opusa Mihajla Arsovskog [HDD, Galerija SC, Zagreb 2008]. Član kustoskog tima izložbe Socijalizam i modernost [MSU, Zagreb 2011]. Dizajnerski radovi objavljeni su mu u stručnim magazinima Eye [UK], Print, AIGA journal, Step [SAD], Kak [Rusija]; i knjigama Two Colour Graphic [Rockport, 2004], Milton Glaser & Mirko Ilić: Design of Dissent [Rockport, 2005], Rick Poynor: Designing Pornotopia: Travels in Visual Culture [Laurence King, 2006], Mirko Ilić & Steven Heller: Anatomy of Design [Rockport, 2007], Dea Vidović & Maroje Mrduljaš [eds], Dizajn i nezavisna kultura [Klubtura / UPI-2M PLUS / Kurziv, Zagreb 2010]. Dobitnik nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva na izložbi 0708 [2008.], za najbolji dizajn vizualnih komunikacija u profesionalnoj kategoriji.