Dodijeljena nagrada i počasna diploma Međunarodnog festivala dizajna Plan D 2018

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dizajna Plan D službeno je zatvoreno dodjelom nagrade za najbolji rad predstavljen na Međunarodnoj izložbi mladih autora. Glavna nagrada dodijeljena je projektu “Opip & Shum” autorice Ane Armano Linta, a počasnu diplomu međunarodni žiri dodijelio je projektu “Stalker” autora Borisa Rubina.

Kao nagradu za rad, autorica najboljeg projekta predstavljenog na ovogodišnjoj izložbi dobila je smartphone uređaj FairPhone 2 – pametni telefon koji je kao primjer iz prakse bio predstavljen na ovogodišnjoj tematskoj izložbi Plana D Za korisnike / Za ljude – etički pogledi na dizajn. FairPhone je komercijalni, modularni smartphone, dizajniran i proizveden tako da ima minimalan utjecaj na okoliš. To znači da pored oblika i funkcija pametnog telefona, dizajn proces reartikulira i cijeli proizvodni sustav koji mobilni telefon zahtijeva – opskrbni lanac, proizvodni proces, radnu snagu, promociju i distribuciju – da bi postao društveno i ekološki osviješten proizvod. Glavnu nagradu Plana D omogućilo je Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj.
Članovi Međunarodnog žirija bili su Anja Neidhardt (Njemačka), Maya Ober (Švicarska) i Damir Bralić (Hrvatska). Prije objavljivanja odluke žiri je elaborirao kriterije koje je koristio pri odabiru, a to su:

1. Kako se autori kroz rad reflektiraju na etiku, na svoj projekt i kako mu kritički pristupaju?
2. Jesu li autori / dizajneri ispunili cilj koji su sebi zadali?
3. Odgovaraju li medij i ishod općem konceptu?
S obzirom na navedene kriterije, prvu nagradu stručni žiri odlučio je dodijeliti projektu Opip & Shum autorice Ane Armano Linta.

 

 

ana armano linta opip shum

 

U svom obrazloženju nagrade, žiri je naveo sljedeće:
“Projekt istražuje nove varijacije poznate društvene igre Memory kakve nismo imali prilike vidjeti dosad. Opip & Shum je inkluzivan projekt koji uključuje različite korisnike, kao i osobe s oštećenjem vida i oštećenjem sluha. Projekt proširuje naše razumijevanje za dizajn kao vizualno iskustvo i povećava našu percepciju kroz taktilnost i zvukove. Korištenje lokalnih materijala i odabir načina proizvodnje ukazuje na temeljito razumijevanje problematike iza proizvodnje ovog proizvoda i njegovog društvenog i ekološkog utjecaja. Projekt ne nastoji riješiti neka široka društvena i strukturalna pitanja, nego se usredotočuje na mali fenomen i impresionira svojom formalnom i konceptualnom poniznošću.”
Počasnom diplomom nagrađen je studentski projekt Stalker autora Borisa Rubina, nastao na Studiju medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici pod mentorstvom Nike Mihaljevića.

 

Stalker_4

 

U obrazloženju počasne diplome žiri je naveo sljedeće:
“Smatramo da ovaj projekt raspravlja o pitanjima privatnosti podataka, ali i o odnosima fizičke i digitalne javne sfere iznenađujuće i uspješno. Prenošenjem informacija iz digitalnog u fizički svijet i prikazivanjem pomoću formata poznatog iz vremena prije interneta, autor uspijeva podići razinu svijesti i započeti rasprave. U ovom projektu sadržaji i mediji idu ruku pod ruku, a i o etičkim aspektima se raspravlja te ih se temeljito promišlja.”

Čestitamo svim izlagačima i dobitnicima nagrada i vidimo se na sljedećem Planu D!