“Dizajnirati odgovorno, dizajnirati za povjerenje” – 24. UX meetup u MM Centru

U utorak 24. rujna 2019. s početkom u 18:00 u MM Centru Studentskog centra u Zagrebu održat će se dvadesetčetvrti UX meetup na temu “Dizajnirati odgovorno, dizajnirati za povjerenje”. U sklopu ovog događanja, kojim se obilježava drugi svjetski dan interakcija (IxDD), održat će se nekoliko predavanja i panel diskusija, a među govornicima su ovog puta Ivica Mitrović, Mislav Žokalj, Luka Baranović i Svjetlana Vukić. Više detalja u nastavku!

Tema meetupa polazi od teze kako svakodnevno radeći kao dizajneri nosimo veliku odgovornost – pomažemo kreirati usluge i prozvode koje koriste ljudi koji pritom stvaraju nove navike. Često se zbog poslovnih ciljeva iskorištava povjerenje korisnika što dovodi do nepovjerenja ne samo u tehnologiju već i u rješenja koja omogućuju bolje živote.

Kroz tri predavanja pokušat će se ukazati na loše prakse od konkretnih primjera UX dark patterns do šireg prikaza kako se male odluke prenose kroz service dizajn na širu zajednicu te kako novim spekulativnim dizajn praksama možemo promišljati bolju budućnost za sve.

Nakon predavanja otvorit će se panel rasprava sa svima prisutnima. Predavanja će biti popraćena tumačem hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe.

Raspored
18:00 – 18:10 IxDA Hrvatska uvod
18:10 – 19:30 Predavanja
19:30 – 20:00 Panel diskusija
20:00+ Druženje

Tamna strana UX-a

Što su tamni uzorci (dark patterns) i na koji način utječu na korisnike, percepciju digitalnog proizvoda i na samo poslovanje? Predavanje donosi pregled uz konkretne primjere te propituje kratkoročne i dugoročne implikacije takvih praksi.

Mislav Žokalj je završio praksu u Accentureovom odjelu za Tehnologiju i inovativnost u Nizozemskoj gdje je imao priliku svakodnevno sudjelovati u različitim UX procesima razvoja digitalnih proizvoda. Trenutno radi na poziciji UX/UI dizajnera u Cinnamon Agency.

Dizajn u poslovnom svijetu

Utjecaj poslovanja na društvo postao je dalekosežan s razvojem tehnologije i novih poslovnih modela. Kompleksnost poslovanja prelazi granice i mogućnosti koja daju znanja i metode industrijskog doba. Moderne organizacije post industrijskog doba promišljaju o širem kontekstu i utjecaju koje imaju na društvo, te integriraju profesionalni dizajn u svoje poslovanje. To je velika prilika za dizajn da donese društvenene promjene.

Luka Baranović je direktor HUMANACT tvrtke koja se bavi savjetovanjem na području dizajna usluga (service design) i dizajnu poslovnih modela (business design). Tokom svoje karijere radio je na dizajnu usluga i iskustava, te vodio operacije velikih korporativnih sustava.

Kako promišljati drugačije budućnosti u “stvarnom svijetu”?

Predavanje će kroz primjere osobne edukacijske i dizajnerske prakse predstaviti spekulativni dizajn, kao kritički i refleksivni dizajnerski pristup. Promišljanjem uloge tehnologije u svakodnevnom životu, na način da se ne bavi aplikacijama tehnologija, već njenim implikacijama, ova dizajnerska praksa spekuliraju o novim tehnološkim, ali i društvenim, ekonomskim i političkim konstelacijama budućnosti. Kroz imaginaciju i radikalni pristup, koristeći dizajn kao medij, spekulativna praksa potiče na razmišljanje, podiže svijest, propituje, provocira djelovanje, otvara rasprave te može ponuditi alternative nužne današnjem svijetu.

Ivica Mitrović docent je u području dizajn interakcija, na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Od 2001. godine radi na promociji i uvođenju dizajna interakcija, te kritičkog i spekulativnog dizajn kao novih specijalizacije na području dizajna u Hrvatskoj i regiji. 2012. godine izlazi njegova knjiga “Dizajniranje novih medija, Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995 – 2010)” koja donosi pregled hrvatske scene u području dizajna u novim medijima. Zajedno s Olegom Šuranom, bio je kustos hrvatskog izložbenog nastupa na XXI. međunarodnoj izložbi Milanski trijenale − La Triennale di Milano (2016).

Voditeljica panela: Svjetlana Vukić

Svjetlana Vukić s više od 13 godina iskustva u marketingu i techu, projektima od strategije do produkcije, na domaćem i američkom tržištu, za start-upove i korporacije, 2019. godine suosniva Resonate s još troje partnera. Resonate je konzultantska agencija za digitalnu strategiju, dizajn i inovacije koja klijentima pomaže da lansiraju i transformiraju svoja poslovanja, proizvode i usluge.

Prijava