Dizajnerska početnica: Maškart

U subotu 18. studenog s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se besplatna radionica Maškart. Voditeljica radionice je Nina Bešlić, a rok za prijave je petak 17. studenog do 15 sati.

O radionici

Korištenje “maske” seže u daleku povijest kada su se maske koristile u kazalištima, zatim za vrijeme rituala i procesija pa sve do današnjih suvremenih karnevala, pri čemu maska poprima individualno i univerzalno značenje.

Polaznici radionice Maškart bit će potaknuti slojevitom i procesualnom promišljanju, tražeći inspiraciju u legendama, svetkovinama, narodnim običajima i sl., uspoređujući različite pristupe, od univerzalnog do individualnog značenja, a zatim će maske oblikovati u kontekstu današnjeg vremena. Kako bi lakše koristili i kombinirali materijale, oživljavajući površinu svojih maski, upoznat će se s tehnikama kolaža i asamblaža, pritom čineći maske i taktilnim. Naglasak će biti na materijalizaciji površine koristeći se otpadnim materijalom, a maske će kasnije moći koristiti u školskim predstavama ili na nadolazećim karnevalima.

Ideja radionice je na inovativan način pobuditi maštu i kreativnost kod mladih koristeći se predmetima u neposrednoj okolini koji su izgubili svoju prvobitnu funkciju (otpad) te ih kreativno preoblikovati u svom umjetničkom radu. Polaznici će zaživjeti svoju kreativnost kreirajući maske od potrošnog industrijski oblikovanog materijala prirodnog i umjetnog podrijetla (tekstil, vuna, žica, plastika, razni metali, baneri….), oslikavajući ih bojama ili uređivanjem neobrađenim materijalima biljnog podrijetla (grančice, raznovrsne biljke i lišće koje se nalaze u njihovu okruženju).

Cilj radionice je polaznike upoznati s različitim pristupima maskiranja i značenja maske.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima osnovne škole.

Rok za prijave je petak 17. studenog do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

O voditeljici

Nina Bešlić diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od tada radi kao vizualna umjetnica sudjelujući na samostalnim i grupnim izložbama. Od 2006., pored umjetničke djelatnosti, bavi se socio i pedagoškim radom putem likovno-edukativnih programa u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama. Dobitnica je jedne nagrade i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. Koristeći principe reciklaže, 2010. godine pokreće samostalni projekt Recycle And Wear koji se prezentira putem umjetnosti, dizajna i kreativnih radionica.